Am deschis proces de partaj în urma unei relații de concubinaj. Locuința este a părinților lui, la care noi am efectuat câteva renovări și o extindere( inițial locuința a avut doua camere și o bucătărie, am renovat o camera și bucătăria și am extins locuința cu inca o camera și am modificat acoperișul).
Ne aflam în faza de expertiza imobiliara și al bunurilor achiziționate impreuna.
Procesul de partaj se poate încheia prin:
- împărțirea bunurilor achiziționate impreuna recunoscute de fiecare sau prin despăgubirea financiara al bunurilor la valoarea achiziționată sau valoarea actuala la care se scade uzura în urma evaluării?
- prin despăgubirea financiara a renovarilor efectuate impreuna sau prin despăgubirea financiara a contravalorii imobilului la valoarea actuala?
Menționez faptul ca fostul concubin a transmis ca nu are bani sa ma despăgubească decât pentru renovarile efectuate și extindere, iar bunurile sa le împărțim egal.
Este corect asa?
Daca fostul dvs. concubin va avea inspiratia sa-si angajeze avocat , eu cred ca e posibil sa pierdeti in proces mult mai mult decat ati putea castiga . Si asta pentru ca acele renovari , cheltuieli pe care le-ati facut nu I-au profitat lui , ci parintilor , lor trebuia sa le cereti sa va despagubeasca . Pe de alta parte , ati locuit in imobilul lor si ( presupun ) nu ati platit chirie , nu s-ar cam compensa sumele ? Doar va spun cum as pune eu problema daca v-ati judeca cu mine , eu nu am nici un fel de calificare juridica , dar cu certitudine primul lucru ar fi sa-mi aleg avocat .
Multumesc pentru răspuns.
Asa este într-adevăr, daca părinții lui ar deschide proces pentru despăgubire ca nu am plătit chirie locuind în casa lor, aveți dreptate.
Eu și fostul concubin recunoaștem tot ce s-a cumpărat impreuna și tot ce s-a renovat, insa nu știu cum ar putea fi soluția data de instanta-sa îmi dea jumătate din bunurile achiziționate impreuna și sa ma despăgubească financiar pentru contribuția mea la renovări sau poate sa ma despăgubească financiar și pentru bunurile comune.
Daca tot va recunoaste contributia si e de acord sa va despagubeasca , pentru ce ati mai apelat la justitie ? ati fi putut face o intelegere omeneasca , evitand sa platiti o groaza de taxe , expertize , etc. Pe de alta parte , ce vroiam sa va arat , este ca judecatorul nu-l poate obliga pe concubin sa va dea bani pentru imbunatatiri aduse casei parintilor lui . Parintii au avut de castigat- bunul lor a crescut in valoare - doar lor le-ati putea pretinde despagubiri . Numai ca , in acest proces pe care l-ati deschis , ei nu sunt parte ...