avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună seara, am și eu o nelămurire în calitate de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună seara, am și eu o nelămurire în calitate de locatar ...

Bună seara, am și eu o nelămurire în calitate de locatar al unei scări de bloc!! O persoana care de trei ani refuza pur și simplu sa își plătească chiria și unele reparații la scara de bloc, poate fi notificata la locul de munca de către Asociația de Locatari în calitate de persoana juridica , sa o someze sa își plătească datoriile acumulate, pur și simplu nu vrea sa plătească, a acumulat în jur de 4000ron, iar noi ceilalți locatari am achita și în dreptul ei unele reparatii la subsolul blocului, zugrăvirea scării etc!! Mulțumesc frumos!!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:24, 27 Iunie 2023
1-Conform disp L nr 196/2018 asociatiile de locatari au avut termen limita pentru moficare si actualizare documente pentru a se transforma in asociatii de proprietari
Este vorba despre asociatie de proprietari sau de chiriasi?
Persoana juridica infiintata la nivelul imobilului de locuit in comun care administreaza si asigura starea tehnica a partii comune de condominiu are obligatia sa respecta si sa aplice dispozitiile in vigoare sa impuna constituirea si actualizarea de fond de rulment si de reparatii
Daca locatarul nu intelege sa isi achite debitele acumulate la asociatie,aceasta detine temei legal pentru a desfasura acte si actiuni cu scopul recuperarii debitului in evidenta-inclusiv actionarea in instanta a debitorului
Asociatia de proprietari in cazul acumularii de sume cu titlu de restanta are obligatia
ART. 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la
cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul
executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care
se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de
la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare
la avizier.

(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și
în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare
proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu
modificările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scari administrate individual intr-o asoc. de proprietari zolyxx zolyxx Daca se asocieaza 6 scari (3 bloc +1 bloc cu 3 scari ) pentru reabilitare , putem sa facem urmatoarele? (toate facturile le primim pe persoane fizice ca pana ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca proprietarii care nu stau in apartamente ... andyk andyk As dori sa stiu daca proprietarii care nu stau in apartamente si nici nu inchirieaza (stau nefolosite) sunt obligati sa plateasca fondul de reaparatii/rulmenti ... (vezi toată discuția)
Multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca ... maiadorina maiadorina multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca noi am renuntat la spatiu si asociatia administreaza 18 scari , cel putin 350 ... (vezi toată discuția)