Daca se asocieaza 6 scari (3 bloc +1 bloc cu 3 scari ) pentru reabilitare , putem sa facem urmatoarele? (toate facturile le primim pe persoane fizice ca pana acum, de platit care este comun -numai curentul electric al scarii)
1 Fiecare apartament din asoc de prop. sa cotizeze intr-un cont comun al ascoc cu o suma fixa pt "Fondul de reparatii pt reabilitare"
2 Scarile care vor avea factura pe numele asoc acelea sa aiba un " fond de rulment" de care dispun numai ei si platesc din acesti bani cv facturii curentului , acest fond nu intra in contul comun. Acele sacri care au factura energiei electrice al scarii pe persoane fizice, ei rezolva plata cum vor ei.
3 Optional, scariile care vor sa mai faca si alte renovari, zugravit scara blocului, interfon etc sa aiba un "fond de reparatii", De acesti bani dispune numai scara respectiva , si nici acest fond nu intra in contul comun al asoc de prop.
4- daca se poate acest lucru trebuie stipulat in statut?
Oricum daca se emite chitanta pt banii incasat de la locatari (pt "fond de reparatii" din punctul 3), vom avea si facturi cu care se justifica cheltuiala. Totul va depinde numai de contabilitatea interna al asoc de proprietari.
Nu inteleg ce este ilegal, si cu ce ne jucam. Puteti va rog frumos sa fiti mai explicit.
Daca o scara vrea interfon sau sa zugraveasca in scara si ceilati 5 nu , caci nu au bani, atunci scara respectiva cum poate proceda ? Sau asteapta cativa ani pana si ceilalti vor?
Poate par un prost cu aceste intrebari banale, dar adevarul este ca asoc de prop. e ceva nou pt noi. Suntem foarte nestiutori in acest sens.
Explicit nu ati fost dumneavoastra in mesajul postat. Amestecati idei si propuneti lucruri de neinteles.
Asociatia de proprietari se infiinteaza si se administreaza conform legii 230/2007.
Legea permite, indruma prin norme (HG 1588/2007) cum sa va gestionati.
De exemplu din spusele dumneavoastra, daca proprietarii unei scari vor sa zugraveasaca, o pot face legal si corect in cadrul asociatiei de proprietari, cu firma, contracte, facturi, incasari si plati prin asociatie si nu pe persoana fizica.
Asociatia de proprietari are, de exemplu, un fond de reparatii dar acesta este suma foindurilor de reparatii de la fiecare scara iar fondul de reparatii al fiecareu scari este suma fondurilor de reparatii ale fiecarui proprietar. Asa ca daca stim ce fond de reparatii are fiecare proprietar, fiecare scara..., este simplu sa operam intrarile si iesirile din aceste fonduri in functie de nevoi, de valoarea repartiilor planificate, a avariilor, a oricarei a;te cheltuieli...