avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Am urmatoarea situatie: sunt proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament ...

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament aflat la etajul 8 intr-un bloc de 10 etaje. Ultimele 2 etaje sunt etaje retrase si au terasele neacoperite. Din cauza infiltratiilor de apa de la terasa de la etajul de deasupra mea mi s-a umflat izolatia tavanului balconului meu(aflat sub terasa neacoperita) si infiltratiile au ajuns in casa. Ulterior am facut o notificare catre asociatia de proprietari cu poze, iar presedintele de bloc si vecinul de deasupra au venit si au constatat cele notificate de mine. Vecinul de deasupra spune ca doar partial sunt infiltratiile de la terasa lui. Acum as dori sa ma ajutati la cateva intrebari:
1) poate presedintele blocului/asociatia de proprietari sa ceara o expertiza tehnica a terasei vecinului de deasupra prin care sa se vada de unde sunt infiltratiile. In ce cazuri poate asociatia de proprietari/presedintele blocului sa impute plata expertizei tehnice unui proprietar?
2) Desi infiltratiile vin de la el, vecinul de deasupra ar dori sa facem noi 2 expertiza tehnica si sa impartim costurile. In cazul asta cum as putea sa imi recuperez banii pe expertiza in cazul in care problema e doar de la el?
3) In cazul de fata poate presedintele blocului/asociatia de proprietari sa oblige vecinul de deasupra sa efectueze lucrarile de reparatie la terasa lui?
4) Cum pot sa oblig vecinul de deasupra sa imi repare tavanul balconului si peretii afectati de infiltratiile de apa de la el?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2023
RaduB123, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:02, 29 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In ce cazuri poate asociatia de proprietari/presedintele blocului sa impute plata expertizei tehnice unui proprietar?

Daca proprietarul se face vinovat de neasigurarea starii tehnice a proprietatii ,si aduce prejudicii altor proprietati private sau parti comune ,fie proprietarul fie asociatia de proprietari se pot rifdica cu pretenyii impotriva partii vinovate d neasigurarea starii tehnice a terasei
Legea nr 196/2018
ART. 30
(4) În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare
de funcționare și siguranță spațiile interioare
, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a
proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu
energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu
aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.
(5) Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei
părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu,

respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru
lucrările de reparații.

In situatia in care concluziile raportului de expertiza tehica arata ca factorul generator al prejudiciilor la proprietatea dv este starea tehnica a terasei vecinului de la etajul superior,,aveti suport legal sa notificati oficial vecinul cu obligatia remedierii deficientelor in proprietatea sa si concomitent sa suporte c/v reparatii necesare in proprietatea dv-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
1. Poate doar dacă acea terasă este parte comună a tuturor.
2. Le puteți recupera în instanță, dacă expertiza va dovedi ca acea proprietate privata sau proprietate comună exclusivă este neintretinuta și v-a cauzat pagube.
3. Nu poate, e o problema între dvs. și cel de deasupra (vedeți 1).
4. Doar prin instanță.

Sfatul meu e sa ajungeți la o soluție amiabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pagube provocate de vecin acati acati Locuiesc la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje. Apartamentul de deasupra mea este nelocuit de vreo 5 ani. Din cauza ca nu are acoperis s-a degradat la modul ... (vezi toată discuția)
Balconul este parte comuna ? cine plateste reparatiile ? cristel52 cristel52 Stau la et, 10 si am hotarat sa izolez terasa cu polistiren extrudat pe toata suprafata corespunzatoare ap; meu. Initial presedintele asociatiei de locatari ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra și-a stricat balconul iar de-atunci toată apa care cade de la el s-a infiltrat în pereții și tavanul balconului meu. care ar fi pașii rezolvării problemei? Rew3 Rew3 Locuiesc la etajul 9 al unui bloc de 10 etaje.In urma cu 3 ani vecinul de la etajul 10 si-a stricat balconul inchis cu sticla si cornier nu mai are tavan și ... (vezi toată discuția)