avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere angajat pentru nerespectare program de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere angajat pentru nerespectare program de munca

Buna ziua,
Am urmatoarea speta cu un angajat si as dori o opinie avizata; respectivul este membru activ intr-un partid politic, ocupand functia de secretar executiv. Nu apartenetna la partid este problema mea, ci faptul ca acesta isi aloca o foarte mare parte din timp ocupandu-se de activitatile de partid in detrimentul activitatilor pentru care este platit in cadrul firmei noastre. In plus, foloseste si resursele firmei in acest sens (telefoane, calculator, automobilul de firma, carburantul platit de firma etc.). Am avut diverse discutii cu respectivul, avertismente si tot nu renunta, asa ca am decis sa il informam ca vom inceta colaborarea cu el si ca ii oferim un preaviz de 30 zile ca sa isi poata cauta alt loc de munca.
Problema este ca individul ne acuza de abuz si ameninta cu proces.

Imi puteti spune ce risc daca pur si simplu il concediez? Care ii sunt drepturile sale in acest caz? Evident, exista dovezi pentru toate cele care duc la concedierea sa.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2023
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:34, 10 Iulie 2023
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă concedierea este corecta, atunci nu aveți de ce sa va faceți griji.

Dacă concedierea este nelegala, fiind anulata de instanta de judecata, atunci veți plăti salarii, îl veți reintegra în funcția deținută etc
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa nu cumva sa il concediati fara o cercetare disciplinara! daca nu urmati toti pasii legali instanta va anula concedierea.
Oare poți să dai afara după prima cercetare disciplinara? Sau după primul dai doar sancțiuni.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu precizează, așa că depinde de gravitatea faptei și de opinia instanței.

Szekely Barna a scris:

Oare poți să dai afara după prima cercetare disciplinara? Sau după primul dai doar sancțiuni.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul nu trebuie sa respecte ordinea sanctiunilor stabilita prin art. 248 C. muncii, ceea ce inseamna ca se poate aplica sanctiunea concedierii disciplinare, chiar daca salariatul este la prima abatere disciplinara.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara sanducatanas sanducatanas Am o mare rugaminte: Ce trebuie sa cuprind un dosar de cercetare pentru desfacerea contractului de munca?Care sunt pasi care trebuie facuti? (vezi toată discuția)
Sfat bryan bryan un angajat paraseste locul de munca in timpul serviciului fara sa anunta nimic. Eu ca angajator pot sa propun desfacerea contactului de munca conform art.264 ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara MonaSi MonaSi Buna ziua! Daca un angajat se afla in perioada de penalizare salariala si savarseste alta abatere disciplinara(diferita de cea in urma caruia a fost ... (vezi toată discuția)