Eu si sotul suntem co-proprietarii unui apartament achizitionat in timpul casatoriei, pt care pana acum am contribuit in felul urmator:
- avans: el - 20%, eu - 80%
- taxe agent/notar: eu - 100%
- renovat/mobilat - el - 20%, eu - 80%
- rate lunare - eu - 100%
- intretinere/cheltuieli fixe - el 100%
Intentionez sa fac o rambursare anticipata mai mare pt a scadea valoarea mare a dobanzii platite in prima prte a creditului. In caz de eventual partaj, putand demonstra cine/cat a platit pentru a sustine acest apartament, exista vreo sansa pentru ca el sa primeasca 50% din contravaloarea lui?
Buna ziua,
In caz de partaj, intotdeauna se porneste de la prezumtia de participare in cote egale la dobandirea unui bun comun.
Cel ce solicita o cotă mai mare de 50% trebuie să dovedească această participare majorată.
Bunurile obținute în timpul căsătoriei sunt bunuri comune, deținute în devălmășie de soți. Cota de contribuție prezumată de lege la dobândirea bunurilor comune este de 1/2 pentru fiecare soț. Soțul care a contribuit mai mult și poate dovedi asta, poate solicita ca la partaj să-i fie atribuită o cotă mai mare decât cea prezumată de lege.
Cota de contributie la partaj nu se apreciaza pe un singur bun ci per total bunuri si sarcini ale casatoriei si e si normal sa fie asa. De exemplu, chiar daca dvs achitati rata dar sotul achita meditatii, vacante, masina etc nu putem vb de cota dvs majoritara.
Depinde si de cuantumul veniturilor.
Si mai ales cota de contributie nu este apreciata la un moment dat, ci pe durata intregii casatorii.