Bună ziua, urmează să nasc în aproximativ o lună și va trebui apoi să depun dosarul pentru indemnizația de creștere copil. Eu și tatăl (va recunoaște copilul) nu suntem căsătoriți, avem adrese de domiciliu diferite dar locuim împreună în chirie în județul Ilfov, fără mutație. El are domiciliul în județul Prahova iar eu în județul Botoșani. În cazul părinților necăsătoriți am înțeles că trebuie efectuată o anchetă socială. Îmi poate spune cineva în ce constă aceasta mai exact? Va trebui cumva să mergem tocmai până în Botoșani la domiciliul meu pentru această anchetă? Se face fizic o vizită la domiciliu din partea funcționarilor? Dacă cineva știe sau a fost într-o situație similară, vă rog să îmi explicați cum funcționează. Vă mulțumesc!
Ancheta socială se efectuează de către autoritatea tutelară, la solicitarea titularului dosarului privind indemnizația de creștere a copilului, printr-o cerere scrisă (la care se anexează actele de identitate ale părinților copilului și certificatul de naștere al copilului-copii xerox).
În situația în care părinții copilului nu sunt căsătoriți, dar copilul a fost recunoscut, îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege se demonstrează pe baza anchetei sociale efectuate de autoritatea tutelară. Astfel:
a) se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) sau, după caz, în prevederile art. 2 alin. (5) și (6) ori în prevederile art. 31 alin. (1) și ale art. 32 alin. (1) lit. c) și d) și alin. (2) din Ordonanța de urgență nr. 111/2010;
b) sunt cetățeni români sau, după caz, străini ori apatrizi;
c) au domiciliul sau reședința în România, conform legii;
d) locuiesc în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora;
Concediu paternal
iulia_79
Un cuplu, necasatoriti, ambii cetateni romani, ea are si cetatenie din Republica Moldova. Ea insarcinata, vrea cu orice pret sa nasca in Republica Modova, apoi ... (vezi toată discuția)