1. Sintagma de "concediu paternal "nu exista in legislatie .
2. Probabil ca va referiti la concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
3. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea devenituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
4. Legislatia in materie - OUG 111/2010 - prevede ca pot beneficia de indemnizatia pentru CCC parintii firesti ai copilului , indiferent de starea civila a lor - casatoriti sau necasatoriti .
Potrivit OUG 111/2010, de indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
5. In cazul parintilor necasatoriti se va face ancheta sociala.
În situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, dar copilul a fost recunoscut, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului se demonstrează prin efectuarea ANCHETEI SOCIALE (document ce va fi inclus în dosarul pentru acordarea dreptului împreună cu celelalte acte doveditoare).
În acest sens, anterior depunerii dosarului pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, părinţii necăsătoriţi, dar al căror copil este recunoscut trebuie să se adreseze Direcţiei pentru Protecţia Copilului din sectorul sau localitatea in care locuiesc parintii copilului.
Multumesc ptr raspuns. Concediu paternal, nu exista..am spus asa prescurtat, sa se inteleaga ca doar tatal doreste sa beneficieze de acest drept (imi cer scuze). Ideea e ca mama doreste sa nasca in Republica Moldova, tatal nu doreste sa se casatoreasca, dar va recunoaste copilul. Eu cred ca daca se casatoresc, situatia va fi mai simpla. Ei vor ca dupa nasterea copilului, sa vina in Romania, sa inregistreze copilul aici si sa poata el (tatal) benefica de toate drepturile legale de aici, de la noi...alocatie copil, iar dupa cele 42 de zile sa intre de drept in concediu crestere copil. Se poate? Domiciliul in tara poate fi stabilit la tatal. Mama are dubla cetatenie, dar doreste nasterea sa o faca la "ea acasa" in Republica Moldova, pentru ca e un medic bun care-i monitorizeaza sarcina. Sa inteleg ca le trebuie doar ancheta sociala si atat? Pot veni dupa nasterea copilului, in tara si pot beneficia aici de tot? Dar daca se casatoresc, situatia cum este?
Multumesc ptr rabdare si raspuns :)
Legislatia in materie - OUG 111/2010 - prevede ca pot beneficia de indemnizatia pentru CCC parintii firesti ai copilului , indiferent de starea civila a lor - casatoriti sau necasatoriti .
In situatia parintilor necasatoriti se va face ancheta sociala,iar in cazul parintilor casatoriti nu se va face ancheta sociala.