avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundatie apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundatie apartament

Detin un apartament nelocuit care a fost inundat de vecinul de la etajul superior(ultimul etaj), fiindu-mi provocate mari pagube, apartamentul nemaiputand fi locuit.Nu am fost anuntati de administratie cu privire la inundatia produsa, pentru a fi diminuate pagubele, iar cand am ajuns, apartamentul arata groaznic- mucegai atat pe pereti, parchet, tavan, cat si pe mobilier si lucrurile aflate in casa, a fost scurtcircuitata instalatia electrica. Problema este ca asociatia nu are presedinte sau comitet, fiind condusa de administrator, care este unica persoana care se ocupa de administrare, iar vecinul de la etaj a decedat, sotia fiind stabilita la fiica acesteia, in afara tarii.
Nu stiu daca inundatia s-a produs de la instalatia comuna sau de la cea individuala.
Cum se rezolva aceasta problema, neavand asigurare facultativa?
Se poate sesiza politia pentru a intocmi o nota de constatare, pentru a face demersuri in vederea stabilirii cauzei producerii inundatiei?
Problema este ca in situatia in care cauza inundatiei a fost o avarie la instalatia comuna, daca apelez la instanta, neavand structura organizatorica a asociatiei, pot chema in judecata asociatia , si daca da, cine o va reprezenta?
In cazul in care vinovat de producerea inundatiei este vecinul, daca nu este dezbatuta succesiunea, pe cine chem in judecata-pe sotie si mostenitori?
Nu cunosc numele tuturor mostenitorilor-cum se procedeaza in aceasta situatie?
Se poate solicita dezbaterea succesiunii pentru recuperarea pagubei?


Ultima modificare: Marți, 11 Iulie 2023
dumitrucera, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 12:46, 19 Iulie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prima data descoperiti cum s-a produs inundatia si cum s-a rezolvat: cine, cum a inchis "robinetul" , din ce zona a venit inundatia, etc, detalii.
Doar asa va veti putea da seama de unde a curs.
Daca era de pe parte comuna, si nu erau nici atunci organe de conducere, poate ca nici nu s-a rezolvat, ar trebui sa fie oprita coloana de alimentare.

Dupa aceea veti rezolva si cu judecata, angajati un avocat si rezolvati. Nu asta e problema.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În orice caz, nu vă apucați să reparați nimic deocamdată. Pentru stabilirea dimensiunii exacte a daunelor va fi necesară o expertiză judiciară (sau chiar două, una pentru cauza inundației și una pentru evaluarea pagubei.

Oricum, în cazul în care problema a apărut la instalațiile comune, vă judecați cu asociația. Cât timp există o asociație de proprietari înregistrată la judecătorie, vă puteți judeca cu ea indiferent dacă are cine sau nu s-o reprezinte, iar apoi puteți să o executați silit, de exemplu prin poprire pe conturi (că nu cred că administratorul încasează întreținerea în contul personal, iar dacă o face e material de plângere penală). Oricum, vedeți că Legea 196/2018 dispune că mandatul președintelui în astfel de asociații durează până este ales un nou președinte, deci puteți cita valabil asociația la ultimul președinte pe care l-a avut.

Dacă defecțiunea a fost la instalația vecinului decedat, primul pas ar fi o cerere la Camera Notarilor pentru a afla dacă s-a deschis succesiune și care sunt moștenitorii acceptanți. Atenție însă că e foarte probabil ca apartamentul respectiv să nu fi fost bun exclusiv al defunctului, ci bun comun împreună cu soția, cea plecată în străinătate. Acum, este foarte probabil ca soția să nu-și stabilit reședința la fiică și din punct de vedere legal, caz în care o puteți cita la domiciliul din România. Și, la fel, când veți avea titlu executoriu, puteți să popriți conturile sau să executați chiar apartamentul vecin.

Oricum, discutați cu un avocat, altfel vă veți încurca în procedură.
Multumesc frumos pentru raspunsul detaliat!
Problema este ca daca inundatia s-a produs pe parti comune, asociatia nu foloseste contul cf. legii, in sensul ca nu depune incasarile in cont, achitand ulterior cval. facturilor, ci achita facturile in numerar. Cu privire la presedinte, acesta si-a dat demisia cu cca 8-10 ani anterior intrarii in vigoare a Lg.196/2018. Mai mult, asociatia nu are adresa de corespondenta, caz in care nu stiu cum se procedeaza in vederea citarii.
Cu privire la situatia apartamentului de la etajul superior, da, acesta a fost bun comun al sotilor. Cum se procedeaza in cazul in care nu a fost dezbatuta succesiunea si nici nu s-a acceptat inca mostenirea?
In situatia in care vecina si-a stabilit domiciliul in afara tarii, cum se poate afla adresa in vederea citarii?
Este și dezineresul dumneavoastră dacă ați așteptat până la decesul vecinul de deasupra ca să mai treceți pe la apartament să verificați în ce stare este.Mai ușor de dat în judecată e un vecin viu decât unul mort.Acum dacă ați așteptat atâta mai puteți astepta până vă lămuriți pe cine să dați în judecată deși cred că fiecare raspunde pentru faptele lui nu ale altuia.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
mitabiciclista, utilizator
Nu ati precizat daca este vecinul chiar de deasupra dv sau mai exista si alte etaje intre dumneavoastra.
Daca mai exista si alte etaje e clar ca aveti de facut ce au facut si ceilalti , adica sa va apucati de reparat.
Daca situatia e asa grava atunci a fost afectat si cel de sub dumneavosatra si el sigur stie de unde a fost si cum si din moment ce locuieste probabil inca acolo a reparat deja pe banii lui.

Sigur daca mai asteptati se strica iar si apartamentul celui de sub dumneavoastra si atunci sigur veti plati dv.
Daca este un bloc din acela in care nu exista de nici unele si fiecare se descurca singur eu zic sa va apaucati de reparat.
In blocurile astea fiecare rezolva amiabil si cand nu se inteleg pe cont propriu.
Pentru ca apoi vine el si zice ca este de la acoperis si trebuie sa platiti reparatia ce va revine in suma de....
Daca nu aveti presedinte de unde stiti ca nici macar nu au vandut apartamentul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie vecini....exista vreo solutie?? honey_geoo honey_geoo Buna seara! Ma confrunt cu o problema destul de serioasa..,vecinii de deasupra ma inunda. Pur si simplu imi 'ploua' in casa. Stau cu oale si ulcele in care sa ... (vezi toată discuția)
Inundatie produsa de vecin.cine-l obliga la plata repartiilor? ContSters89081 ContSters89081 Vecinul de la etajul superior inunda aprtamentul de sub el, proaspat zugravit. Dupa uscare raman pete mari. Cine trebuie sa-l oblige pe acest vecin sa repare ... (vezi toată discuția)
Am fost inundat. vina administratorului?!?!? _ginu_ _ginu_ Am fost inundat, locuiesc intr-un bloc la etajul 2 intr-o garsoniera si in urma cu trei zile am fost inundat usor, atat eu cat si vecinul de la 3 si 2. A venit ... (vezi toată discuția)