avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit neachitat - deces si asigurare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit neachitat - deces si asigurare

Credit neachitat - deces si asigurare
Buna ziua!

As dori o parere avizata cu privire la urmatoarea situatie:
- in 2020 (octombrie) socrul meu a facut un credit de nevoi personale, (era pensionar, 70 de ani, operat de cancer laringian, cu cure de chimioterapie urmate cateva luni) nu ma intrebati cum. Cred ca a avut ceva relatii la banca (persoana cu functie importanta cu ani in urma) care au trecut cu vederea la momentul respectiv faptul ca el avea montat un buton fonator... starea lui de sanatate era evident degradata.

- in martie 2021 socrul a decedat. (Un credit contractat anterior si din care mai avea cateva rate de plata a fost stins de catre asiguratorul la care avea incheiata polita). La aceasta a doua banca erau achitate cateva rate. Soacra a depus la banca documentele care atestau decesul la momentul acela.

- in aprilie 2023 s-a trezit cu o scrisoare de la asiguratorul creditului prin care se solicitau documente medicale suplimentare, asa ca ne-am trezit cu un morman de acte trimise de ea la noi, sa le trimitem pe mail mai departe. Aparent asiguratorul ceruse datele si in 2021, dar a fost o scrisoare despre care soacra mea spune ca nu stie nimic.

- cu soacra avem o relatie de complezenta. Am incercat sa sugeram demararea procedurilor de succesiune in termenul acela de 2 ani de la decesul socrului. De cate ori deschideam discutia, tipa la noi ca nu are bani de succesiune si ca, ce vrem, sa vindem casa? Nu ne doream sa vindem casa (noi suntem plecati de 20 de ani la 500 de km de ea), voiam doar sa stim actele in ordine (Eu stiu cata bataie de cap poate fi cand nu sunt toate in ordine, pentru ca si eu mi-am pierdut mama in urma cu 18 ani si am tot trecut prin situatii legate de succesiuni dupa ea, apoi cu bunicii...), mai ales ca distanta e mare si orice problema e greu de rezolvat apoi de la distanta.

- astazi a primit sotul pe mail refuzul asiguratorului de a lichida creditul, pe motiv de fals in declaratii. (A declarat ca e sanatos, cand de fapt istoricul medical atesta problemele inca din 2019). Nu stiu daca angajatii bancii nu pot fi trasi la raspundere in acest caz, repet, el nici macar nu putea vorbi inteligibil la momentul respectiv.

Care sunt pasii de urmat si cine ar trebui sa-i faca? Daca succesiunea nu este facuta (teoretic nu putem demonstra calitatea de mostenitori in relatie cu banca) si probabil ca in continuare nu se doreste demararea acestui proces de catre soacra mea (si daca ma gandesc mai bine, judecand la rece, nici pe mine nu ma incanta sa le preiau datoriile pe care le-au facut singuri, ei stiu pentru ce). Ce poate face banca pentru recuperarea sumei? Impotriva cui se indreapta si ce repercusiuni vor exista pe termen lung?

Multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2023
cristiana_h, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, acum doi ani, socrul meu a decedat in urma unui accident ... fratilaionutadrian fratilaionutadrian Buna ziua, Acum doi ani, socrul meu a decedat in urma unui accident rutier. In momentul de fata, dosarul este inca in custodia Politiei Rutiere, la stadiul ... (vezi toată discuția)
Rate platite dupa persoane decedate atilakrizsan atilakrizsan Socrul meu a anprumutat o suma de bani de la banca( Citi bank ) an doua transe. Adica 10000 ron cu asigurare de viata . Dupa 2-3 ani a m-ai anprumutat 5000 ... (vezi toată discuția)
Asigurarea in caz de deces - sinucidere DOINABOICEA DOINABOICEA Buna ziua. As dori un raspuns la o intrebare. Socrul meu a achizitionat un bun printr-un credit bancar in aprilie 2009 iar sotul meu este co-imprumutat la acel ... (vezi toată discuția)