Acum doi ani, socrul meu a decedat in urma unui accident rutier. In momentul de fata, dosarul este inca in custodia Politiei Rutiere, la stadiul de expertiza tehnica. Defunctul, a avut un credit de nevoi personale de aproximativ 60.000 de lei, la care a avut si o polita de asigurare de viata, iar sotia mea a fost ca si co-platitor in momentul acordarii creditului.
Banca creditoare, ne trimit constant notificari referitoare la neplata creditului, Acestia ne solicita si noua, dar si politiei, documentele finale ale dosarului/anchetei care se afla inca in derulare. Cum putem stopa aceste notificari si cum putem evita raportarea catre Biroul de credit si CRC ?
Bună ziua, pentru a vă putea oferi un răspuns cât mai cuprinzător, este nevoie de anumite informații:
1. S-a dezbătut succesiunea după socrul dvs.?
2. A avut socrul dvs. și o asigurare la credit, care se activa în cazul intervenirii decesului? De regulă, creditele sunt “dublate” de o astfel de asigurare, astfel că după decesul împrumutatului, nu mai este necesară rambursarea restului de credit.
Referitor la primul punct, precizez că succesorii moștenesc atât activul, cât și pasivul moștenirii.
Înscrierea în Biroul de Credit poate interveni în situația în care Banca (creditorul) nu poate recupera suma de la debitor. Dacă există o asigurare precum cea descrisa la pct. 2, nu veți fi înscriși în Biroul de Credit (mă refer la soția dvs.).
Pentru informații mai amănunțite, vă stau la dispozție.
In primul rand, va multumesc pentru ca v-ati rupt din timp pentru a raspunde postarii mele.
Referitor la prima intrebare, da, succesiunea a fost dezbatuta si finalizata. Mostenitorii sunt sotia si soacra. Succesiunea a fost facuta doar pe bunurile care au fost detinute de socrul meu, dar nu si pe datorii. Creditul specificat anterior este singura datorie pe care dumnealui o avea. Datorie este mult spus, deoarece cat timp a fost in viata, a avut un loc de munca la timp, iar toate ratele si taxe le-a platit la timp.
In ceea ce priveste asigurarea la credit, asta am specificat si in postarea initiala, dar imi pare rau ca nu m-am exprimat astfel incat sa fiu inteles. In momentul in care creditul i-a fost acordat socrului de catre banca, a facut pentru acesta si o asigurare de viata care se activeaza in caz de deces (Boala/accident rutier).
Banca creditoare, ne-a transmis ca acest credit nu poate fi inghetat pana cand dosarul/procesul in cazul accidentului va fi solutionat. Ne trimit constant notificari si informatii despre valoarea creditului si restante, iar in ultima notificare a fost specificata raportearea la Biroul de Credite si CRC. Am solicitat documente de la politie cum ar fi raportul necropsie sau adeverinte cu informatii referitoare la stadiul dosarului s.a., dar nu exista nici un fel de intelegere.
Teama noastra cea mai mare este ca acest credit sa nu intre in executare silita, fapt ce mi s-ar parea a nu fi logic atata timp cat exista acea asigurare de viata in caz de deces.
Acesta ar fi motivul pentru care am dori sa stim daca exista o cale legala pentru a ingheta toata aceasta situatie, cel putin pana la finalizarea anchetei si pana la stabilirirea unei concluzii de catre organele competente.