avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită actualizare sume prin proces verbal de executorul ...
Discuție deschisă în Executare silită

actualizare sume prin proces verbal de executorul judecatoresc

Prin sentinta definitiva, irevocabila si investita cu formula executorie se stabileste dreptul unui cetatean de a i se restitui o suma de la bugetul de stat.
Cetateanul cere unui executor judecatoresc inceperea procedurii de executare silita pentru ca debitorul nu si-a indeplinit de buna voie obligatia de plata.
Prin proces verbal executorul actualizeaza creante prevazuta in titlul executoriu, cu rata inflatiei pentru o perioada, nu conteaza care.
In titlul executoriu, (sentinta), instanta nu acorda dreptul cetateanului de a primi alte sume suplimentare, ci numai creanta initiala pentru care chemase statul in judecata.
Intrebare: executorul avea dreptul sa calculeze si sa ceara de la debitor in numele creditorului si diferenta de suma care rezulta din actualizare?#-o
Eu ma raportez la art.371, indice 1 din codul de procedura civila si sustin ca nu, pentru ca toate cele trei alineate ale articolului trebuie intelese ca un intreg si inteleg ca numai in situatia in care instanta acorda creditorului dreptul la alte sume executorul era indreptatit sa le calculeze.#-o
Multumesc.
Daca prin sentinta (titlu executoriu) instanta a dispus obligarea la plata sumei de "atat" si nimic mai mult (reactualizata la zi, cu dobanzile si penalitatile aferente, etc), executorul nu are decat dreptul de a executa silit debitorul, conform titlului executoriu, nici mai mult nici mai putin.Evident, la asta se adauga si cheltuielile de executare. Sumele se actualizeaza numai cand in titlu de prevede "plata sumei de....actualizata la data platii efective".
in conditiile in care dispozitivul sentintei nu se mentioneaza expres actualizarea , consider ca executorul nu poate face acest lucru din proprie initiativa. Nu are text de lege.
Depinde ce reprezinta acea suma de bani, pentru ca daca este o suma care se refera la drepturi salariale, de exemplu, atunci se aplica OG nr.71/2009, care prevede actualizarea sumelor:
"Art. 1. — (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
a) in anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu.
(2) In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice cerere de executare silita se suspenda de drept.
(3) Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.
(4) In intelesul prezentei ordonante de urgenta, prin sectorul bugetar se intelege autoritatile si institutiile publice a caror finantare se asigura astfel:
a) integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
b) din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
c) integral din venituri proprii."

asa gandeam si eu. multumesc.
dar daca totusi pretinde debitorului, in mod abuziv, si aceste diferente din actualizare, cum poate fi combatut, sanctionat etc. un executor judecatoresc?
nu sunt creante de natura salariala.

Alte discuții în legătură

Analiza prescriptiei in procedura necontencioasa? Irina S. Irina S. S-a schimbat ceva in procedura civila, de vad tot mai des Incheieri prin care instanta de executare se pronunta asupra intervenirii prescriptiei executarii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata gigipanait gigipanait Am avut un proces civil care s-a intins pe 4 ani (fond+apel+recurs). In sentinta civila de la fond din luna 11.2008 am acordate cheltuieli de judecata fond ... (vezi toată discuția)
Cerere de lamurire sau contestatie la titlu ? ContSters40598 ContSters40598 Vreau sa lamuresc dispozitivul unei hotarari mai vechi, -2002 -pusa in executare silite, executare care din varii motive inca nu s-a finalizat. Art.281 indice ... (vezi toată discuția)