Buna ziua,
Am o intrebare din domeniul pensiilor, astfel :
- soţia mea a depus actele de pensionare pentru limita de varsta la data de 28.10.2022, cu o luna mai devreme decat data la care implinea varsta standard de pensionare, respectiv, 28.11. 2022. La calculul primei plati s-a stabilit ca drepturile cuvenite sa cuprinda si perioada 28.10.2022-28,11.2022. Eu am depus dosarul de pensionare la data de 06.06.2023, iar data la care am implinit limita de varsta a fost de 02.07.2023, idem ca si in cazul sotiei, adica cu o luna mai devreme. Am avut surpriza sa constat la primirea deciziei ca perioada anterioara implinirii varstei de pensionare nu a fost luata in calcul, chiar daca este o situatie similara cu a sotiei. In raspunsul primit de la Casa de Pensii mi s-a spus clar si fara echivoc : "nu indepliniti conditiile pentru plata perioadei 06.06.2023-02.07.2023". As dori un raspuns pentru ca nu inteleg de ce se interpreteaza diferit doua situatii similare.
Multumesc.
Conform Legii 263/2010 ( legea pensiilor in vigoare astazi ) dosarul de pensie se depune incepand cu data la care sunt indeplinite conditiile de pensie , nu mai repede - nici cu o luna , nici cu mai mult sau mai putin . Multe case de pensii , intr-un caz ca al dvs. ( de dosar depus inainte de vreme ) , respingeau pur-si-simplu cererea , deci nu-l mai luau in considerare , iar pensionarul trebuia sa-l depuna din nou la data corecta . Casa dvs. a fost mai de-treaba , v-a pastrat dosarul la ei pana la data la care trebuia depus. Data de la care pensia vi se cuvine este data de la care o solicitati coroborata cu data la care indepliniti conditiile de pensie ( ambele trebuiesc , nu doar una ). Deci , daca nu aveati conditiile de acordare a pensiei la data depunerii cererii , normal ca nu v-au acordat-o decat de la data la care ati indeplinit cerintele . In legatura cu pensia incasata de sotia dvs. pentru acea prima luna , e posibil sa fi calculat dvs. eronat data , sau sa i se fi cuvenit pensie de alt fel ( anticipata , sau partial anticipata ) si sa-i fi fost acordata pentru o luna , intrand apoi in cea de limita de varsta . Sau - nu exclud deloc , cu toate ca mi se pare improbabil - e o eroare a Casei de Pensii , care a platit pensia pe o luna in plus . In acest din urma caz , daca vor observa , vor recupera de la sotia dvs. suma incasata necuvenit , au termen 3 ani de la data platii . Si asta pentru ca , in legislatia romana , orice suma incasata necuvenit se recupereaza de la cel care a incasat-o , nu de la cel care a platit-o eronat ( acel angajat va raspunde disciplinar in fata angajatorului sau pentru indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de serviciu ) .
Legea 263/2010
Art.103(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.
In cazurile prezentate de d-voastra casa locala a incalcat prevederile legii.