avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poate mama sa treaca de la pensie anticipata partiala ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poate mama sa treaca de la pensie anticipata partiala la pensie anticipata?

Buna seara. Doresc sa va adresez o intrebare ref la dosarul de pensie al mamei: In ac an mama a implinit conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partial (cu penalizare 45%). Dupa depunerea dosarului si primirea deciziei atat ea cat si alte sute de angajati si fosti angajati au primit castig de cauza intr-un proces cu angajatorul ref la incadrarea eronata in grupa de munca. In urma sentintei, mama a fost incadrata la grupa II de munca si a mai castigat inca 6 ani la vechime insumand in prezent 40 de ani si 8 luni. Din cate stiu eu, daca a depasit 40 de ani vechime, si are 55 de ani impliniti se poate pensiona anticipat cu penalizare mult mai mica. Problema este ca la depunerea dosarului la Casa de pensii, ea a expus ac. situatie functionarei cu precizarea ca la acel moment inca nu exista o sentinta definitiva in favoarea angajatilor, iar raspunsul acesteia a fost ca pana la indeplinirea conditiilor de pensionare la limita de varsta nu se mai poate aduce nici o modificare la dosar. Cu alte cuvinte mama mea este in pensie anticipata partial cu penalizare de 45 % , desi intruneste conditiile pentru pensionare anticipata. Ce e de facut? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:26, 22 Decembrie 2011
Foarte corect raspunsul angajatei de la casa de pensii! Ma mir! B-)

Mama dvs. va trece de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta, asta prevede art. 67 din Legea nr. 263/2010. Nu exista o prevedere legala care sa permita beneficiarilor de pensie anticipata partiala sa solicite si sa obtina trecerea la pensie anticipata. Exceptie fac cei care s-au pensionat conform Legii nr. 19/2000, insa nu este cazul mamei dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru limita de varsta sau pensie anticipata partiala? bodo gabriella bodo gabriella Doamna Bucur Elena nascuta pe 8 august 1957 doreste sa stie daca poate iesi la pensie anticipata sau la pensie limita de varsta conform noii legi Vechime in ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? Adina Haiduc Adina Haiduc Buna ziua! As dori sa stiu cand poate iesi la pensie mama mea care e in urmatoarea situatie: - varsta: 54 ani impliniti in Februarie - ani de munca: 32 ani ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie ginutza 1955 ginutza 1955 Sunt nascuta(F) in 1955 luna Dec.ziua28 cand pot iesi la pensie (anticipat sau partial anticipat) si cu ce penalizare?Mentionez ca am o vechime de 38 ani si 8 ... (vezi toată discuția)