Buna seara. Doresc sa va adresez o intrebare ref la dosarul de pensie al mamei: In ac an mama a implinit conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partial (cu penalizare 45%). Dupa depunerea dosarului si primirea deciziei atat ea cat si alte sute de angajati si fosti angajati au primit castig de cauza intr-un proces cu angajatorul ref la incadrarea eronata in grupa de munca. In urma sentintei, mama a fost incadrata la grupa II de munca si a mai castigat inca 6 ani la vechime insumand in prezent 40 de ani si 8 luni. Din cate stiu eu, daca a depasit 40 de ani vechime, si are 55 de ani impliniti se poate pensiona anticipat cu penalizare mult mai mica. Problema este ca la depunerea dosarului la Casa de pensii, ea a expus ac. situatie functionarei cu precizarea ca la acel moment inca nu exista o sentinta definitiva in favoarea angajatilor, iar raspunsul acesteia a fost ca pana la indeplinirea conditiilor de pensionare la limita de varsta nu se mai poate aduce nici o modificare la dosar. Cu alte cuvinte mama mea este in pensie anticipata partial cu penalizare de 45 % , desi intruneste conditiile pentru pensionare anticipata. Ce e de facut? Va multumesc anticipat.
Foarte corect raspunsul angajatei de la casa de pensii! Ma mir! B-)
Mama dvs. va trece de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta, asta prevede art. 67 din Legea nr. 263/2010. Nu exista o prevedere legala care sa permita beneficiarilor de pensie anticipata partiala sa solicite si sa obtina trecerea la pensie anticipata. Exceptie fac cei care s-au pensionat conform Legii nr. 19/2000, insa nu este cazul mamei dvs.