avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta sau pensie anticipata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta sau pensie anticipata partiala?

Doamna Bucur Elena nascuta pe 8 august 1957 doreste sa stie daca poate iesi la pensie anticipata sau la pensie limita de varsta conform noii legi
Vechime in munca 33 ani si 6 luni, toata vechimea in grupa a doua de munca(filatura si ceramist).

Va multumim anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:52, 27 Mai 2012
Limita de varsta la 60 de ani si 10 luni.Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 10 luni.Conditia de stagiu pentru pensie anticipata fara penalizare este de 38 de ani si 10 lun,fara stagiu asimilai.Pentru pensie anticipata cu penalizare conditia de stagiu este de 30 de ani si 10 luni,fara stagiu asimilat.
Grupa a II-a de munca a fost pana in 01/04/2001,cand D-na avea varsta de 43 de ani si 7 luni.
Pentru a va spune cu cat se reduce varsta standard(60 de ani si 10 luni),precizati numarul anilor de grupa si procentul.
2001 varsta de 44 ani si vechime 22 ani si 6 luni

procent de 100%
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca din cei 33 de ani si 6 luni, 22 de ani sunt in grupa a II-a,in procent de 100%,atunci reducerea va fi de 5 ani din cei 60 de ani si 10 luni.Deci limita de varsta la 55 de ani si 10 luni.In acest caz pensia anticipata sau anticipata partiala nu mai prezinta interes,deoarece ar fi tot la 55 de ani si 10 luni.
mama mea este in pensie anticipata partiala din anul 2010. Drepturile pt pensie au fost stabilite in data de 30 noiembrie 2009. Decizia mamei mele a primit-o in data de 25.02.2010. Pensie a primit doar in luna aprilie 2010. Intrebarea pana acum este daca decizia s-a dat in noiembrie 2009 nu trebuie sa primeasca si pe lunile respective pensia??
Urmatoarea problema este: mama e nascuta pe 28 noiembrie 1954 are vechime 39 ani 5 luni si 13 zile vechime. grupa 2-a de munca 10 ani, 3 luni di 5 zile. In decizie scrie ca are reducere varsta standard de pensionare cu 2 ani datorita grupei a 2-a de munca, asta inseamna ca mama mea in loc sa iasa la pensie la varsta de 59 ani si 11 ani poate sa iasa la varsta de 57 ani si 11 luni in pensie cu limita de varsta???
Va multumesc anticipat
1. Mama a iesit la pensie conform Legii nr. 19/2000. Pensia anticipata partiala nu se pune in plata cu data stabilirii, ci cu data incetarii calitatii de asigurat. Ca sa ma intelegeti: mama trebuia sa duca la casa de pensii o decizie de la angajator din care sa rezulte data cu care a incetat contractul de munca. Daca acest act a fost dus din timp la dosarul de pensii, adica daca a fost depus odata cu depunerea dosarului de pensie, atunci mama trebuie sa se intereseze de plata diferentelor la serviciul Plati prestatii din cadrul casei de pensii.

2. Inseamna exact ce ati scris in mesaj: mama va trece la pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 57 de ani si 11 luni, adica in octombrie anul acesta. Spuneti-i mamei sa treaca pe la casa de pensii in aceasta toamna si sa le reaminteasca, in scris, celor de la pensii ca indeplineste conditiile pentru a trece de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta. Acum trecerea ar trebui sa se faca din oficiu, insa nu exista evidente cu persoanele care indeplinesc conditiile pentru a trece la pensie pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie ContSters337474 ContSters337474 Buna seara! Am 51 de ani ,32 de ani de serviciu si 10 ani de grupa a II-a. Va rog frumos spunti-mi la ce virsta ma pot pensiona partial anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata femei violeta167 violeta167 Sunt nascuta in decembrie 1957,am 10 ani de grupa a-IIa si in total 33 de ani si 9 luni de munca. Salariul actual este minim pe economie.La ce varsta ar trebui ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie ginutza 1955 ginutza 1955 Sunt nascuta(F) in 1955 luna Dec.ziua28 cand pot iesi la pensie (anticipat sau partial anticipat) si cu ce penalizare?Mentionez ca am o vechime de 38 ani si 8 ... (vezi toată discuția)