avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot iesi la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot iesi la pensie?

Buna ziua!
As dori sa stiu cand poate iesi la pensie mama mea care e in urmatoarea situatie:
- varsta: 54 ani impliniti in Februarie
- ani de munca: 32 ani din care 4 in grupa a II-a
- are 4 copii (stiu ca sunt luati in considerare la varsa de pensionare)
- in prezent, este in somaj de 1 an de zile ( vechime necotizabila dupa cum am inteles)

In ipoteza ca ar putea iesi la pensie anticipata in urmatorul an: se poate plati contributia la casa de pensii pentru a avea continuitate? Daca nu se plateste, va fi afectata valoarea pensiei?

Va multumesc pentru ajutor,
Adina
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:49, 5 Iunie 2011
Limita de varsta la 60 de ani si 8 luni.Anticipat sau anticipat partial la 55 de ani si 8 luni.Conditia de stagiu pentru anticipat fara penalizare este de 38 de ani si 8 luni,fara stagiu asimilat.Pentru anticipat partial cu penalizare,conditia de stagiu este de 30 de ani si 8 luni,fara stagiu asimilat.Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.Pentru 5 ani(60 de luni)penalizarea este de 45% pe toata durata celor 60 de luni de anticipare.Conditia de stagiu este indeplinita atat pentru limita de varsta,cat si pentru anticipat partial.Nu indepliniti in schimb conditia de varsta.Cat priveste plata contributiei in continuare,parerea mea este ca nu merita.Contributia minima este de 222 de lei pe luna,2664 lei pe 1 an.Acestia va aduc un castig la pensia de limita de varsta de 11 lei pe luna,poate chiar 12 prin cresterea valorii punctului de pensie.Aplicandu-se penalizarea de 45% mai ramaneti 6 lei in mana pe timpul penalizarii.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
Carp Mircea, utilizator
Va multumesc pentru detalii.

Am adunat adeverintele de la vechile locuri de munca si de fapt sunt 20de ani in grupa a II-a. Care limita de varsta in aceasta situatie?

Multumesc,
Adina
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
Adina Haiduc, utilizator
Mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 56 de ani si 2 luni. Varsta standard de pensionare de 60 de ani si 8 luni se reduce cu 4 ani si 6 luni pentru perioada lucrata in grupa II de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata si pensia anticipata partiala nasty nasty ma numesc- Nastasescu Rodica -,anul nasterii mele 1955,am deja 35 ani lucrati.-- as dori sa stiu cand ma pot pensiona anticipat partial si cum pot calcula cu ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala jungle jungle Buna ziua! Mama mea are varsta de 55 de ani si o vechime in munca de 37 de ani, acum intrebarea e daca poate iesi anul acesta la pensie si cu ce penalizare.Va ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie conform noii legi tudorache_alyna tudorache_alyna Buna seara! Ma poate cineva ajuta cu urmatoarea problema: mama mea este actualmente salariata, este nascuta in data de 16.02.1959 si are o vechime in munca ... (vezi toată discuția)