avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Eliminarea impozitului de 3%
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Eliminarea impozitului de 3%

Sunt in proces de infiintare a unui SRL. Am apelat la un avocat pentru a se ocupa de toata treaba. M-am consultat si cu un contabil si am hotarat sa merg pe impozitul de 3% din venituri. I-am spus de zvonurile aparute recent despre eliminarea acestui tip de impozit dar a spus ca asa ceva e aproape imposibil. Mai mult, avea si ultima actualizare a codului fiscal aparuta acum in ianuarie, care prevedea acest impozit. Azi am aflat ca acest impozit va fi eliminat, cel putin pentru imm-urile care functionau cu acest impozit pana la 31 dec 2009. Ce se intampla cu SC-urile nou infiintate? Pe un formular exista optiunea respectiva pe care am bifat-o. Sa inteleg ca nici n-am pornit bine, si s-a si schimbat deja situatia?
Cel mai recent răspuns: ai.ciprian , utilizator 09:41, 28 Ianuarie 2010
In conformitate cu noile modificari ale codului fiscal , prevederea expresa pentru microintreprinderi in intelesul legii ( o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.) avea posibilitatea de a opta pentru impozitul pe venit in procent de 3 % in anul 2009. Intrucat in acest an s-a omis aceasta prevedere , vor fi aplicate prevederile de la titlul II al codului fiscal si anume impozit pe profit de 16 %.
Sa inteleg ca din 2010 aceasta prevedere nu mai exista pentru nimeni?
daca titlul IV din codul fiscal nu se abroga , orice e posibil sa se intample , desi personal nu cred ca se mai revine prin urmare cota de 16 % fara exceptii
Nu fi atat de necajit, impozitarea cu 3% asupra cifrei de afaceri, nu era chiar atat de avantajoasa precum pare. Cei mai multi fac doar o diferenta intre 16 si 3 si compara, dar trebuie luat in considerare ca 16 % se aplica doar asupra (diferentei dintre venituri si cheltuieli la care se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile impozabile). Deci de multe ori 16% este mai avantajos decat 3%. Cu acest sistem de impozitare asupra cifrei de afaceri statul avea mult mai mult de castigat, doar ca unii in necunostinta de cauza l-au eliminat. Insa dansii nu-si fac probleme ca la ei este cutitul (pentru taiat cheltuieli nedeductibile).
De exemplu daca te gandesti la comert, cu siguranta nu te ajuta 3%. Era avantajos la prestari servicii, in acele domenii unde nu ai cheltuieli prea multe, dar acuma ce poti face decat sa mergi inainte, si sa te astepti la orice, ca un plan de afaceri nu-ti vei putea face pe o durata de timp mai indelungata, din cauza acestor schimbari fara sfarsit, fara nicio consultare si avertizare a celor in problema.
Bine era daca incepeai doar cu o intreprindere individuala.
Succes!
De la 01.01.2010, 3% a fost eliminat.
Azi pe toate fluxurile de stiri, inclusiv pe site-ul avocatnet.ro, se comenteaza un comunicat al MF care face precizari in sensul ca nu mai este in vigoare impozitul de 3 %.
Bafta!

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul microintreprinderilor xm xm Pentru ca nu am o pregatire in domeniu, as dori sa aflu concret ( cu exemplificare ) care modul de calcul al impozitului pe venitul microintreprinderilor. Daca ... (vezi toată discuția)
Impozitul de 3% pe vanzari Stefan54 Stefan54 Care este inpozitul ce trebuie sa-l plateasca firmele care au un rulaj mai mic de 65 mii de euro intr-un an. (vezi toată discuția)
P.f.a sau srl? solomcarmendamiela solomcarmendamiela am autorizatie de artificier, doresc sa-mi deschid o afacere in acest sens ( participare la festivitati, nunti, etc. cu jocuri de arificii).Am actele necesare ... (vezi toată discuția)