avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

am un copil si as mai dori unul;concediul de maternitate se termina in iulie pe 10.2010, daca as ramane insarcinata in luna februarie l-as naste in noiembrie, intrebarea mea este:pot sa imi iau cele 126 de zile inainte de a naste?vreau sa beneficiez de cei 85% din salariu.
Cel mai recent răspuns: cristinaeli , utilizator 10:36, 29 Ianuarie 2010
O.U.G. nr.158/2005
"CAP. 4
Concediul şi indemnizaţia de maternitate

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice."
Concediul pre si post natal poate fi cumulat si luat inainte de nastere sau dupa, conditia esentiala este sa va rezervati cele 42 de zile concediu de lauzie obligatorii.
1. Trebuie sa faceti cerere de incetare a suspendarii contractului de munca pentru concediu crestere copil si sa va intoarceti la lucru in luna iulie, cand vi se termina concediul.
2. Puteti sa va luati apoi concedii medicale si concediu de maternitate, care va vor fi platite de angajator (sumele suportate de FNUASS si le va recupera)
3. Asa cum v-a spus si @pneagu, puteti sa va luati cel mult 84 de zile (calendaristice) inainte de nastere, ca sa va ramana 42 cel putin, dupa.
ok, deci ca sa fiu sigura ca am inteles, daca raman insarcinata in luna februarie, in iulie ma intorc la serviciu, stau 2 luni, pe urma intru in prenatal sau concediu medical, eu mai beneficiez de cei 85%?stiam ca trebuie sa am 12 luni de la locul de munca neintrerupti....
Stagiul de cotizare pentru concediul de maternitate este de o luna lucrata in ultimele 12, deci beneficiati de concediu de maternitate.

Pentru concediu de crestere copil trebuie sa aveti 12 luni venituri impozabile inaintea nasterii copilului.
In cazul dvoastra se vor lua in calcul veniturile din perioada lucrata (dupa ce va intoarceti la lucru din concediul pentru primul copil) si veniturile din perioadele asimilate (adica cea in care ati beneficiat de indemnizatie).

Puteti sa cititi din Hotararea 1016/2009 pct 10., art 8 (b)

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, concediu postnatal crinarav crinarav va rog sa-mi spune-ti daca o persoana poate sa stea mai putin in concediu prenatal si mai mult in postnatal (adica de la 42 zile pana la .......) va ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu prenatal si de indemnizatie pentru ccc? costieanuida costieanuida Buna Ziua, As avea niste nelamuriri. Sunt insarcinata iar data probabila de nastere este 14 iunie 2011. Mentionez ca, contractul meu de munca a inceput in ... (vezi toată discuția)