avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... De cand se plateste pensia alimentara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

De cand se plateste pensia alimentara?

Inca nu suntem divortati si sunt curios de cand poate cere sotia pensia alimentara pentru copil? Daca nu lucrez nicaieri, cat trebuie sa platesc pentru copil de 7 luni?
Pensia se plateste in functie de varsta copilului?
Poate sotia sa ceara pensia alim. inainte de sentinta (nici nu am inaintat actiunea de divort)?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:04, 28 Ianuarie 2010
Nu, nu va poate solicita pensie alimentara inainte de a divorta. Totusi, sfatul meu este sa contribuiti financiar la cresterea copilului, si inainte de divort, pentru ca, pe el il loviti in primul rand!!!
Pensia alimentara se va plati numai dupa ramanerea definitiva si irevicabila a hotararii judecatoresti de pronuntare a divortului, si in cadrul careia, se va stabilit si cuantumul pensiei alimentare. :)
mihaicalinescu2005 a scris:

Nu, nu va poate solicita pensie alimentara inainte de a divorta.


De ce? Ia mai ganditi-va!
O fi cumva certificatul de casatorie vreo scutire pentru unul din parinti de la obligatia de intretinere a copilului?

In principiu, data de la care se stabileste pensia este data introducerii cererii de divort.
Pentru ca, in principiu, cei doi sunt casatoriti. Dvs., in ipoteza ca sunteti casatorita, si aveti copii,achitati sotului lunar pensie alimentara pentru copii? :)
Se poate cere pensie alimentara chiar daca nu a fost introdusa actiunea de divort. Partea care o cere trebuie sa faca dovada ca paratul nu contribuie la intretinerea minorului.Pensia alimentara se acorda de la data introducerii cererii de chemare in judecata. Daca ulterior va fi introdusasi actiunea de divort, instanta se va pronunta si asupra cuantrumului pensiei alimentare, care va fi datorat cu data pronuntarii hotararii. Nu trebuie ca hotararea saramana definitiva si irevocabila pentru a fi pusa in executare; in materie de pensie de intretinere ea este exectorie de drept de la fond. Deci este suficient ca cel care solicita pensia sa aiba hotararea pronuntata de judecatorie pentru a trece la executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retroactiv urgent andra-celia andra-celia buna ziua, pensia alimentara se plateste doar retroactiv sau se poate plati si de la data ramanerii definitive a procesului de divort?va multumesc (vezi toată discuția)
De cand se plateste pensia alimentara? stefan_morariu stefan_morariu Buna seara si La Multi Ani Sunt in divort cu sotia mea, avem un copil si as vrea sa stiu de cand se plateste pensia alimentara pentru copil. Ea poate sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ghiuvy2005 ghiuvy2005 se poate oprii pensia alim pe baza hot.jud redactata si comunicata dar la care nu au trecut cele 15 zile pt apel? (vezi toată discuția)