pensia se plateste incepind cu pronuntarea hotararii prin care ati fost obligata la plata dar de la data introducerii actiunii adica si retroactiv pe lunile dinaintea pronuntarii .
In cazul divorturilor cu minori , odata cu cererea principala a divortului se judeca cereririle accesorii, printre care si cea referitoare la stabilirea pensiei de intretinere pentru copiii .
Valoarea pensiei de intretinere trebuie sa reflecte fidel nivelul veniturilor parintelui care o plateste.
Pensia de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii de divort, in situatia in care subzistenta copilului a fost asigurata numai de catre mama.
Obligatia legala de intretinere incumba de la data pronuntarii hotararii judecatoresti, daca aceasta nu a fost nesocotita pe parcursul derularii procesului de divort.
La calcularea cuantumului pensiei de intretinere se iau in considerare veniturile obtinute in mod constant, nu veniturile intamplatoare sau ocazionale( plata orelor suplimentare, indemnizatiile de deplasare, de transfer, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare).
înfiinţarea popririi se dispune de instanţa de fond, din oficiu, de îndată ce hotărârea este executorie potrivit legii.
va multumesc pentru raspunsuri, ce retin este ca pensia se plateste retroactiv doar in cazul in care cele necesate copilului au fost asigurate doar de catre mama? de cand ne-am despartit ne-am ocupt impreuna de copil. micsorarea pensiei alimentare o pot cere odata cu apelul?
Da, odata cu apelul.
Pentru determinarea datei, citit cu atentie hotararea; instanta poate acorda pensie de la data punerii in intarziere a debitorului (de regula, data cererii, depinde ce ati scris in actiune).
Prin apel puteti sa cereti si micsorarea, dar mai bine va intelegeti referitor la cum sa plateasca si cat sa plateasca pensie tatal, daca tot ati colaborat pana acum, e pacat.