avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorþ. Momentul de la care se plãteºte pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorþ. Momentul de la care se plãteºte pensia de întreþinere

Buna ziua, am si eu o intrebare : indemnizatia de crestere a copiilor se plateste din momentul introducerii actiunii de divort sau dupa pronuntarea divortului.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:03, 13 Februarie 2012
pensia de intretinere la care va fi obligat parintele sa o plateasca minorului, daca acesta nu o plateste de buna voie, se achita de la data ramanerii definitive a hotararii care dispune acest lucru insa parintele poate fi obligat la plata pensiei incepand cu data introducerii actiunii, daca se solicita acest lucru de catre celalalt parinte.
Multumesc
Pensia de intretinere se stabileste de la data introducerii actiunii, acela fiind momentul din care se considera ca minorul se afla in nevoie.
In situatia in care paratul probeaza in cadrul actiunii de divort, ca achita minorului pensia de intretinere datorata pe parcursul judecatii sau ca el continua sa contribuie la cresterea si educarea minorului in natura, cu diverse bunuri necesare minorului ( alimente, articole de imbracaminte,etc.) instanta poate dispune obligarea acestuia la plata pensiei de intretinere de la data pronuntarii hotararii de divort.
Parintilor le incumba obligatia legala de intretinere, pensia de intretinere fiind stabilita de catre instanta de judecata pana la implinirea varstei de 18 ani.
De la data varstei majoratului, copilul poate investi instanta de judecata, pentru transarea unui asemenea diferend , daca studieaza si este mentinuta starea de nevoie.

Pensia poate fi stabilita de catre instanta de judecata, de urgenta si cu precadere, daca justitiabilul uzeaza de procedura ordonantei presedintiale, masura fiind una speciala , care isi intinde efectele pana la ramanerea definitiva a hotararii privind desfacerea casatoriei prin divort.

In cadrul procesului de divort , chiar daca nu este ceruta pensia de intretinere, instanta de judecata, in vederea protejarii interesului superior al copilului, va dispune plata acesteia.

Plata va fi facuta de la data introducerii actiunii, in situatia in care din materialul probator rezulta faptul ca aceasta obligatie a fost indeplinita , sau de la data pronuntatii , in cazul in care inscrisurile arata ca a fost remisa copilului, in vederea asigurarii subzistentei , o suma de bani, raportata la venitul net obtinut sau la alte venituri ce prezinta caracter de continuitate.

Poprirea este instituita in mod obligatoriu , iar hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori CamyCam CamyCam Buna seara! Doresc sa stiu in ce conditii as putea divorta tinand cont ca am 2copii minori, sunt casnica de 3ani (fara niciun venit de 1an) - stau acasa la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara asdeass asdeass Buna ziua,sunt in divort cu sotia ,avem 2 copii minori.Doresc sa aflu cat va fi cuantumul pensiei de intretinere in urmatoarele conditii: Copiii raman cu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv urgent andra-celia andra-celia buna ziua, pensia alimentara se plateste doar retroactiv sau se poate plati si de la data ramanerii definitive a procesului de divort?va multumesc (vezi toată discuția)