avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Am și eu o întrebare. De curând a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Am și eu o întrebare. De curând a decedat matușa ...

Bună ziua,
Am și eu o întrebare. De curând a decedat matușa mamei mele care m-a crescut de la vârsta de 3 luni. Este adevărat ca, in afara de martori, nu exista niciun document in acest sens. Matusa nu a fost casatorita si nu a avut copii. Provine dintr-o familie cu 10 copii, din care mai traieste doar un frate. Întrebarea mea este, cine poate deschide procedura succesorala? Din ce am inteles, singurul mostenitor ar fi fratele, fiind singura ruda de gradul I. Dar intra la mostenire si copiii celorlalti frati care nu mai sunt in viata (exemplu mama mea)? La notariat ni s-a spus ca nu putem ridica banii pe care ii avea depusi la CAR decat daca este dezbatuta succesiunea. La fel se intampla si cu ultima pensie, respectiv indemnizatie de handicap de care beneficia. În ceea ce priveste alte bunuri, nu este nimeni interesat, mai ales ca matusa nu avea acte pe numele ei, ci locuia si administra proprietatea mostenita de la parinti.
Sper ca ma puteti ajuta sa gasesc o solutie intrucat nu mi se pare corect ca banii respectivi sa intre in proprietatea statului.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:13, 28 Iulie 2023
Fratele e ruda de gradul 2.
Drept de mostenire ar toti fratii , respectiv copiii fratilor daca acestia nu mai sunt in viata.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
Inteleg ca in afara de niste bani (cati or fi din ajutorul de handicap?) matusa nu mai avea alte bunuri. Toti fratii vor imparti acei bani. In locul fratilor decedati vin copiii lor.
Pentru proprietatea mostenita de la bunici (eu asa inteleg) s-a facut succesiunea? Daca nu, trebuie facuta. Toti fratii, inclusiv matusa.
Solutia, singura solutie, este sa va prezentati la un notariat (in localitatea unde a locuit si decedat matusa) pentru deschiderea succesiunii. Notarul va va spune exact ce este de facut, de ce acte este nevoie pentru a mosteni ce are.
Dacă in urma deschiderii succesiunii, nepoții nu se prezintă la notar se consideră că au renunțat la partea lor sau nu se poate finaliza procedura? Nu am ținut legătura decât cu 5-6 nepoți și nu știm dacă vom reuși să îi contactăm pe ceilalti (dacă or mai fi în viață).
nu, veti dezbate in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. ... fir intins fir intins Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. Rudele apropiate ; -3 surori in viata fara mostenitori -o sora decedata, sot decedat dar ... (vezi toată discuția)
Bunuri proprii - mostenitori sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o problema matusa mea a decedat acum 24 de ani sotul iei a decedat acum 14 ani sotul iei a facut cerere in baza legii fondului funciar ... (vezi toată discuția)