Bună ziua,
Am și eu o întrebare. De curând a decedat matușa mamei mele care m-a crescut de la vârsta de 3 luni. Este adevărat ca, in afara de martori, nu exista niciun document in acest sens. Matusa nu a fost casatorita si nu a avut copii. Provine dintr-o familie cu 10 copii, din care mai traieste doar un frate. Întrebarea mea este, cine poate deschide procedura succesorala? Din ce am inteles, singurul mostenitor ar fi fratele, fiind singura ruda de gradul I. Dar intra la mostenire si copiii celorlalti frati care nu mai sunt in viata (exemplu mama mea)? La notariat ni s-a spus ca nu putem ridica banii pe care ii avea depusi la CAR decat daca este dezbatuta succesiunea. La fel se intampla si cu ultima pensie, respectiv indemnizatie de handicap de care beneficia. În ceea ce priveste alte bunuri, nu este nimeni interesat, mai ales ca matusa nu avea acte pe numele ei, ci locuia si administra proprietatea mostenita de la parinti.
Sper ca ma puteti ajuta sa gasesc o solutie intrucat nu mi se pare corect ca banii respectivi sa intre in proprietatea statului.
Va multumesc!
Inteleg ca in afara de niste bani (cati or fi din ajutorul de handicap?) matusa nu mai avea alte bunuri. Toti fratii vor imparti acei bani. In locul fratilor decedati vin copiii lor.
Pentru proprietatea mostenita de la bunici (eu asa inteleg) s-a facut succesiunea? Daca nu, trebuie facuta. Toti fratii, inclusiv matusa.
Solutia, singura solutie, este sa va prezentati la un notariat (in localitatea unde a locuit si decedat matusa) pentru deschiderea succesiunii. Notarul va va spune exact ce este de facut, de ce acte este nevoie pentru a mosteni ce are.
Dacă in urma deschiderii succesiunii, nepoții nu se prezintă la notar se consideră că au renunțat la partea lor sau nu se poate finaliza procedura? Nu am ținut legătura decât cu 5-6 nepoți și nu știm dacă vom reuși să îi contactăm pe ceilalti (dacă or mai fi în viață).