avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune fara contract de locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune fara contract de locuinta

Buna seara am si eu o situatie mai complicata, tatal meu a murit acum cateva luni, eu nu eram in tara, asa ca a fost imormantat de catre un "var", problema este ca acel var a furat actele la casa, am facut plangere la politie si am recuperat chelile apartamentului si o parte din acte, dar dansul sustine ca contractul casei nu il are. Eu sunt unicul mostenitor si unica fica, am certificatul de deces si toate actele lui, dar fara contractul casei nu pot incepe cu declaratia de succesiune. Ma puteti ajuta va rog?
Chiar nu mai stiu ce sa fac.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:14, 28 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru declarația de acceptare a succesiunii nu va trebuie contractul casei.
Buna ziua,
Prima data mergeti la notar si solicitati eliberare de certificat de calitate de mostenitor. Pentru aceasta nu va trebuie actul casei.
Aceasta solicitare echivaleaza cu acceptarea succesiunii, care trebuie facuta in 12 luni de la decesul defunctului. Mare atentie sa nu treaca acest termen deoarece este un termen de decădere... si se pare, că la dvs., ”văr-ul” care l-a inmormantat pe tatăl dvs. de abia asteaptă să treacă acest termen.
Apoi, după ce aveti acest certificat de calitate de mostenitor, puteti să faceti demersuri pentru obtinerea unui duplicat după contractul casei. Este evident că, având domiciliul în străinătate, ar fi indicat să angajati un avocat din țară care să se ocupe de aceste demersuri.
Exista posibilitatea obținerii unui duplicat după contractul casei, în principla de la cel care a cumparat apartamentul. Sau de la notariatul unde a fost încheiat contractul; sau de la furnizorii de utilități; sau de la Adminiistratia blocului; sau de la primărie unde se achită impozitul; sau de la OCPI (unde a fost intabulat imobilul)... sunt multiple posibilități. Dar, penru fiecare dintre aceste institutii trebuie făcute cereri de comunicare. Tocmai de aceea sfatul meu era sa angajati un avocat pentru a face toate aceste demersuri.
Buna ziua,

Am fost la notar si din pacate niciunul, nu vrea sa ma ajute fara contractul casei.
Daca am acest certificat tot trebuie sa fac succesiunea in termen de 12 luni? sau este suficient acel certificat?
As vrea sa angajaz un avocat, dar din pacate nu stiu pe cine. Nu am domiciliul in strainatate, lucrez pe vas dar trebuie sa plec curand si imi va fii super greu sa ma ocup de tot.

Multumesc frumos,
Cine știe ce ați cerut.
Pentru declarația notariala de acceptare a moștenirii nu va trebuie decât certificatul de deces, certificatul dvs de naștere (și căsătorie, dacă v-ati schimbat numele) si buletinul.

Pentru deschiderea procedurii succesorale si dezbaterea moștenirii, va trebuie contractul casei.
Certificatul de calitate de moștenitor menționat mai sus, va atesta doar calitatea de moștenitor.
Nu cuprinde bunurile și nu este act de proprietate. Va folosește pentru a va dovedi calitatea de moștenitor pe la varii instituții.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune Barzote Barzote Buna ziua, Pot deschide singur acceptarea succesiunii la notar fara ca ceilalti mostenitori sa fie prezenti ? Fac acest lucru deoarece ceilalti nu sunt ... (vezi toată discuția)
Succesiune, nu am actele imobilului din masa succesorala danielstroe danielstroe Buna ziua, Am un var primar care a murit in 2009. Eu sunt singurul mostenitor al lui, a lasat in urma o casa+ teren intr-un sat.... Vreau sa dezbat ... (vezi toată discuția)
Acceptarea tacita a mostenirii dtc1315 dtc1315 Buna ziua! Mama mea in calitate de mostenitor al defunctului nu si-a exprimat in scris acceptarea succesiuni intrucat doi dintre notarii la care am fost de pe ... (vezi toată discuția)