avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere pt majori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere pt majori

Parintii mei au divortat in urma cu 5 luni .La pronuntarea divortului s-a stabilit pensie de intretinere pentru sora mea ( 17 ani ) de 250 RON , pe baza declaratiei verbale de venit a tatalui meu ( el declarand venit 1500 RON , venitul sau real fiind de 2500 RON ) . Ulterior mama mea a facut o cerere de majorare , atasand si cuponul de pensie al tatalui meu pentru a demonstra venitul real . In aceiasi perioada am facut si eu cerere pentru pensie de intretinere ( am 23 de ani si sunt studenta la medicina , tehnic pot primi pensie pana la 25 de ani , neavand surse de venit ...nu ? ) . La prezentarea in instanta tatal meu a cerut o amanare de o luna jumatate , declarand ca doreste sa aiba aparator in instanta pentru ca el nu poate plati pensie pentru 3 copii ( al treilea fiind un copil din afara casatoriei , aceasta primind o pensie de 100 RON ) . Este posibil sa se hotarasca neplata pensiei mele ? Pot cere platirea retroactiva a pensiei ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 09:38, 8 Octombrie 2006
Aici totul tine de judecator... El poate la fel de bine sa admita sau sa respinga pretentiile pe care le ridicati...

Faptul ca tatal Dvs. a cerut o amanare pentru angajarea unui aparator imi sugereaza urmatoarele:
1. A apelat deja la un avocat
2. In momentul de fata intentioneaza sa tergiverseze procesul
3. Este posibil ca avocatul tatalui Dvs. sa considere ca sansele de a primi castig de cauza sunt mici si de aceea a mizat pe cartea amanarilor...
4. As putea sa bag mana in foc pt. faptul ca la urmatorul termen se va cere o noua amanare (de exemplu pe motiv de boala)
5. Daca veti primi castig de cauza, va face uz de toate caile de atac care-i sunt disponibile...

Pe scurt, aici vad inceputul "ca la carte" al unui proces care are toate sansele sa se incheie in 2-3 ani... Ganditi-va bine daca merita sa va angajati la atatea cheltuieli pt. un rezultat care risca sa nu apara datorita tergiversarii procesului...
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2006
bortosc, utilizator
Chiar daca se poate tergiversa procesul, vei avea castig de cauza. Toti copiii pot beneficia de pensie de intretinere indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, atata timp cat s-a stabilit paternitatea. Retroactiv nu poti solicita plata pensiei, insa chiar daca se a solutiona peste "2-3 ani" vei primi toti banii atunci , incepand cu data depunerii actiunii.
Va multumesc pentru raspunsuri .Ce nu pot intelege este cum se poate amana stabilirea acestei pensii de intretinere . Chiar nu conteaza faptul ca nu ma pot intretine pana in momentul in care voi avea castig de cauza ?
din pacate in aceasta privinta legislatia are lacune. Insa nu am auzit de proces pentru stabilirea pensiei care sa fie solutionat in 2-3 ani. Iar ca mod de intretinere iti sugerez un credit pentru studenti de la BRD a carui rambursare incepe dupa terminare studiilor si implicit angajare. Oricum nu renunta la studii!
Procesul se poate amana la nesfarsit, daca exista un interes. Metodele sunt multe: de exemplu, tatal poate introduce o actiune in tagada paternitatii. E evident ca actiunea nu va fi niciodata admisa, insa pana cand instanta se pronunta asupra ei, proceseul privind pensia de intretinere se suspenda...

Cat despre creditul respectiv, nu cred ca e cel mai avantajos... La finalul contractului se ajunge in situatia in care debitorul plateste dublul sau chiar triplul sumei. Spun asta pentru ca am contractat si eu un asemenea credit iar pana la finalul contractului am ajuns sa regret amarnic.

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minor adriana istrate adriana istrate Am intentat actiune de divort pe data de 20.12.2010, cerand -desfacerea casatoriei -incredintarea minorului -plata pensiei de intretinere pt minor incepand ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Claudeprofa Claudeprofa Avem o situatie: parintii sunt despartiti, nu divortati. Copilul minor sta la mama. Tatal nu participa cu bani la cresterea copilului. Daca se va incepe o ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere nicu31 nicu31 Buna ziua.Am fost dat in judecata in 22februarie 2010 pentru stabilire paternitate si am efectuat testul serologic.Dupa primirea rezultatului,nu am fost ... (vezi toată discuția)