avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am varsta de 55 de ani o vechime in munca de 36 de ani ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am varsta de 55 de ani o vechime in munca de 36 de ani si grad ...

Am varsta de 55 de ani o vechime in munca de 36 de ani si grad accentuat de handicap pot iesi la pensie mai devreme?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:57, 2 August 2023
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5,(Legea 263/2010) în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
- cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţii de handicap, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
- cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap, stagiul complet de cotizare.
Va puteti pensiona daca indepliniti una din conditiile de mai sus.
Da.
Daca ati realizat 23 ani si 4 luni in conditii de handicap accentuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)
Pensionare calistita calistita Un barbat, incadrat in grad de handicap 2, din 1993, cu specificatia, handicap din nastere, are peste 30 de ani vechime, nascut in 1959, poate sa beneficieze ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent calitatii de asigurat 2_nel 2_nel Buna ziua. Sunt nascut pe 6 mai 1965. In 1979 mi-a pierdut vederea la un ochi (total). Din anul 1983 am lucrat pina in noiembrie 2010, dupa care am beneficiat ... (vezi toată discuția)