avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... In ce conditii o persoana fizica poate primi legal ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash?

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash?

(ex: pt organizarea cursuri, workshop-uri, evenimente) - si fara a aparea probleme cu fiscul in caz ca cineva face o sesizare?
Ultima modificare: Marți, 1 August 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:46, 8 Martie 2024
Nu e evaziune fiscală atât timp cât invitația de a dona nu e obligatorie și utilizatorul alege dacă face o donație sau nu, iar prestatorul declară sumele astfel încasate.

radumititean a scris:

ORICE eveniment la care organizatorul scrie sau spune public ca "donatia minim X lei" ar trebui sa atraga sactiunile fiscale plus dosar penal de evaziune fiscala pentru organizator, ca in opinia mea asa un anunt este un autodenunt penal....


daca rezulta ca nu e obligatoriu sa donezi, insa in cazul in care vrei sa o faci, cerinta este sa nu fie mai putin de x lei pentru ca nu ii merita organizatiei efortul adminsitrativ sa consemneze o donatie (dar manual) de cativa lei, e OK.. Daca rezulta ca a face o donatie nu e ceva optional, creza suspiciunea ca de fapt e altceva....
Alexandru Surcel prestatorul e obligat sa declare sumele incasate? Daca da, unde si in ce conditii?

(ma intreb de ex daca preotii declara ce e in cutia milei si cu ce e diferita situatia asta de cea expusa de mine mai sus)
Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
danutza33, utilizator
Orice organizație are obligația de a prinde în contabilitate și, implicit, de a declara sumele încasate cu orice titlu.
danutza33 a scris:

Alexandru Surcel prestatorul e obligat sa declare sumele incasate? Daca da, unde si in ce conditii?

(ma intreb de ex daca preotii declara ce e in cutia milei si cu ce e diferita situatia asta de cea expusa de mine mai sus)

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema acestei practici a ONG-urilor este surprinsă de termenul "minim" din sintagma utilizată. În realitate, participarea la astfel de evenimente organizate de ONG-uri este, în fapt, condiționată de plata unei taxe, iar în cazul unui control de la MFP se procedează la reîncadrarea din punct de vedere fiscal a sumelor din "donații" în "preț" pentru participarea la eveniment. De asemenea, ONG-ul ar trebui să aibă prevăzută în statut posibilitatea de a desfășura și activități economice pe lângă cele fără scop patrimonial și să depună situații financiare și pentru veniturile și cheltuielile aferente acestor activități. Ceea ce, de foarte multe ori, nu se întâmplăîn practică, de multe ori taxele de participare fiind raportate drept venituri din donații aferente activităților fără scop patrimonial. Uneori, în funcție de nivelul veniturilor, se poate ajunge și la situații de evaziune fiscală.

Alte discuții în legătură

Ong cu activitate religioasa. a_santejudean a_santejudean Buna ziua. Suntem un ONG cu activitate religioasa (trimitere misionari in alte tari). Misionarii sunt angajati la ONG. Pentru ei primim donatii de la biserici ... (vezi toată discuția)
Cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor. Alexutu123 Alexutu123 Daca cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor pe care le public, aceasta este o masca pentru o activitate independenta? Doresc bani pentru mine ca ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata andreisoros andreisoros Am platit 450 de lei in contul unei [b]persoane fizice[/b] care este coordonator al unui ONG care organizeaza conferinte, cu scopul de a participa la acea ... (vezi toată discuția)