avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... In ce conditii o persoana fizica poate primi legal ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash?

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash?

(ex: pt organizarea cursuri, workshop-uri, evenimente) - si fara a aparea probleme cu fiscul in caz ca cineva face o sesizare?
Ultima modificare: Marți, 1 August 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:46, 8 Martie 2024
Alexandru Surcel, aici este vorba de o persoana fizica, nicidecum organizatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele fizice au și ele obligația declarării veniturilor, inclusiv celor provenite din donații. Vedeți situația bloggerilor și vloggerilor care primesc donații de tip crowdfunding prin site-uri de mecenat gen Patreon. Aceștia declară sumele respective la ANAF altfel sunt pasibili de a fi urmăriți pentru evazoune fiscală.

danutza33 a scris:

Domnule avocat, deci daca eu am deschis un servar legal la un anumit joc iar jucatorii din el imi ofera o donatie in bani din dorinta de a contribui la plata lunara a servarului este totul in regula atata timp cat eu doar ii invit sa doneze si nu le ofer sau promit ceva material in schimb ?
Nu inteleg pe ce va bazati opinia ca o persoana fizica "obisnuita" ar avea vreo obligatie sa declare donatiile primite. NU are. Bloggerii si vloggerii care fac apel la a li se da donatii sau organizeaza crowdfunding intr-adevar sunt alta situatie, ca ei actioneaza in fapt ca profesionisti chiar daca nu au o forma juridica specifica pentru ca e foarte discutabil daca acolo mai exista "animus donandi" si daca cei care "doneaza" de fapt nu sunt interesati de continutul materialelor elaborate si postate si de fapt in felul asta nu mai degrana platesc un serviciu prestat si deci corect e sa reincadrezi fiscal acele sume.,... Care vor ca sumele sa ramana neimpozabile ar trebui sa isi faca un ONG care sa aiba ca scop / obiectiv informare publica sau promovarea prin postari pe net a anumitor valori etc.

Alexandru Surcel a scris:

Persoanele fizice au și ele obligația declarării veniturilor, inclusiv celor provenite din donații. Vedeți situația bloggerilor și vloggerilor care primesc donații de tip crowdfunding prin site-uri de mecenat gen Patreon. Aceștia declară sumele respective la ANAF altfel sunt pasibili de a fi urmăriți pentru evazoune fiscală.

danutza33 a scris:

Jucatorii evident beneficiaza de acel serviciu si daca scopul solicitarii de donatii este sa acoperiti cheltuielile cu serverul, este evident ca sumele virate de ei nu au un scop idealist de a va gratifica, de a face un cadou, un soi de premiu, de recunostinta ca ati creat si oferit gratis lumii un joc nou sau un soft nou..... ci este o contraprestatie pentru un serviciu prestat, chair daca il prestati si celor care nu dau curs "sugestiei". In asemenea cazuri ANAF cred ca e corect sa recalifice sumele ca prestari servicii si sa va considere ca desfasurand activitate economica cu titlul profesional chair daca nu v-ati facut forme specifice si deci ar trebui sa va considerati nororos daca nu face fiscul si o plangere penala ref. evaziune fiscala contra Dvs.

Edmond3213123 a scris:

Domnule avocat, deci daca eu am deschis un servar legal la un anumit joc iar jucatorii din el imi ofera o donatie in bani din dorinta de a contribui la plata lunara a servarului este totul in regula atata timp cat eu doar ii invit sa doneze si nu le ofer sau promit ceva material in schimb ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong cu activitate religioasa. a_santejudean a_santejudean Buna ziua. Suntem un ONG cu activitate religioasa (trimitere misionari in alte tari). Misionarii sunt angajati la ONG. Pentru ei primim donatii de la biserici ... (vezi toată discuția)
Cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor. Alexutu123 Alexutu123 Daca cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor pe care le public, aceasta este o masca pentru o activitate independenta? Doresc bani pentru mine ca ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata andreisoros andreisoros Am platit 450 de lei in contul unei [b]persoane fizice[/b] care este coordonator al unui ONG care organizeaza conferinte, cu scopul de a participa la acea ... (vezi toată discuția)