avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Am parintii in varsta si au actiuni dar nu isi aduc ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Am parintii in varsta si au actiuni dar nu isi aduc aminte ce si cum.

Nu stiu unde au actiuni parintii mei. Nici ei nu mai stiu. Ce pot face?
Ultima modificare: Joi, 3 August 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:18, 11 Noiembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Titularii fiecare pot trimite la Depozitarul central din București cate o cerere contracost si copii dupa buletine, în care sa solicite câte un extras de cont cu acțiunile deținute de fiecare la aceasta data.
Apoi se pot adresa cu buletinul la banca respectiva care distribuie dividende de la fiecare societate, dacă ea a avut profit pe ultimii trei ani.
Ultima modificare: Joi, 3 August 2023
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveți detalii și aici:

În timpul procesului de privatizare în masă, care a debutat în 1991, românii care au primit certificate de proprietate şi cupoane, care, ulterior, s-au transformat în acţiuni, au devenit acţionari la societăţile deţinute anterior de stat. Registrul cu informaţiile legate de persoanele care deţin acţiuni primite la Cuponiadă se regăseşte la Depozitarul Central.
Cel care ştie că avea acţiuni din timpul Cuponiadei şi îşi aminteşte numele societăţii/societăţilor la care a primit aceste acţiuni, poate obţine de la Depozitarul Central un „sumar al poziţiilor de cont”, ceea ce reprezintă un desfăşurător cu toate acţiunile care se regăsesc pe acelaşi cod numeric personal (CNP).

Pentru a obţine acest sumar de cont trebuie depuse la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului) o cerere pentru eliberarea sumarului poziţiilor de cont şi o copie a actului de identitate (documentul trebuie să fie prezentat în original, dacă documentele se predau fizic la sediul Depozitarului). Tariful pentru eliberarea sumarului de cont este de 18 lei/solicitare, sumă ce poate fi plătită şi prin transfer bancar.

www.avocatnet.ro/articol_579...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu am mostenit actiuni similare dupa decesul mamei si tot la Depozitarul Central le-am trecut pe numele meu. Nestiind prea multe la momentul respectiv am apelat la Estinvest broker de valori mobiliare. Dupa care in fiecare an in luna iulie incasez dividente de la Banca Transilvania. Daca intentionati sa le vindeti, consider ca ar fi bine anul acesta pentru ca se face retinerea impozitului pe venit la sursa, de la anul viitor s-ar putea sa se schimbe impozitarea, in lumina noilor masuri. Vanzarea se poate face tot printr-un broker de valori mobiliare. Succes!
Ultima modificare: Vineri, 4 August 2023
ibn, utilizator
Pe mine m-ar interesa pașii cum aflu daca firma mai e activa. De la marea cuponiada m-am mutat de 2 ori. Cupoanele o am undeva, dar nu-am idee pe unde am pus .
Cred ca ar trebui sa intrebati la Depozitarul Central, sau la agentul economic unde aveti actiunile.

Alte discuții în legătură

Dividente si actiuni vaspa vaspa Detin un Certificat de actionar de la marea privatizare. Cum as putea afla daca sunt de luat dividente pe actiunile respective, cu precizarea ca pana acum nu ... (vezi toată discuția)
Certificat de actionar obtinut in 1996, ce pot face cu el? lumyclau lumyclau Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema- Certificatul de actionar obtinut in 1996 ce se mai poate face cu el? Eu am un Certificat la ... (vezi toată discuția)
Cuponiada lucicasweis lucicasweis Buna seara, am cateva cupoane ramase de la tatal meu (decedat), actiunile sunt depuse la hotel Hilton.Unde pot afla valoarea actiunilor?....avand in vedere ... (vezi toată discuția)