avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada paternitatii dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada paternitatii dupa divort

Un barbat divortat la notar care plateste pensie alimentara pentru 2 copii (ambii nascuti in timpul casatoriei) poate initia actiunea de tagada paternitatii sau contestarea recunoasterii paternitatii (nu am inteles care e diferenta intre cele doua) in conditiile in care si-a facut la privat test de paternitate adn si unul dintre copii nu este al lui?

Poate sa mearga in tribunal si sa anuleze actul semnat de el si fosta sotie la notar prin care s-a stabilit valoarea pensiei alimentare pentru 2 copii si programul de vizita? Iar instanta sa decida pensie alimentara si program de vizita doar pentru copilul lui?

Baietelul care nu este al lui are 5 anisori, iar divortul s-a produs cand acest copil avea 3 ani, deci tatal plateste pensie alimentara de 2 ani de zile pentru ambii copii.

Exista probabilitatea ca un astfel de test sa fie gresit daca reclama este ca testul este conform cu realitatea in proportie de 99.9%? A patit cineva sa mearga apoi la institutul de medicina legala si sa aiba alt rezultat decat la un test adn privat?

Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 August 2023
Gabi_35, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabi_35 , utilizator 11:38, 10 August 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand parintii nu sunt casatoriti, la nasterea copilului, tatal trebuie sa recunoasca prin declaratie copilul si cand are suspiciuni ca nu e al lui, contesta recunoasterea paternitatii.
Cand e vb de copil din casatorie, copilul se prezuma ca e al sotului mamei si cand tatal are suspiciuni ca nu e al lui, tagaduieste paternitatea in instanta. Asta e diferenta dintre ele.
In cazul acesta, tatal se adresează instantei pt tagada de paternitate si daca se dovedește ca nu e copilul lui, pe langa faptul ca nu va mai plati pensie pt copilul care nu e al lui, poate cere inapoi banii dati pt acesta.
Dupa mine, poate cere si despagubiri morale, nu numai materiale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 August 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns. Este adevarat ca din clipa in care a aflat ca copilul nu este al lui (rezultatul testului adn) are la dispozitie 3 ani ca sa apeleze la instanta pentru tagada paternitatii? El este confuz momentan, este atasat de copil si ii este f greu sa ia o decizie.
Ultima modificare: Duminică, 6 August 2023
Gabi_35, utilizator
Cum va putea dovedi că n-a știut de la nașterea copilului, că nu este al lui`??

Instanța de judecată nu recunoaște decât testul ADN de la IML.
Alt test efectuat de laboratoare private nu au valoare juridică la instanță.

Deci cum va dovedi că n-a știut, si a aflat abia acum`?

Dacă mama copilului va declara că soțul ei a știut de la nașterea copilului că nu este el tatăl natural, lucrurile se complică.

În fond, este dreptul lui să ia o decizie cănd va dori, nu-l obligă nimeni.
Ultima modificare: Duminică, 6 August 2023
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, asa este termenul pt tagada e de 3 ani care curge de cand afla ca i s-a nascut copilul sau de cand afla ca e posibil sa nu fie al lui.
Si copilul poate face asta pt el termenul curge de la majorat.
Tatal mai poate incerca un test cand vine copilul in vizita.
Acuma...daca e atasat de copil si copilul il iubeste, poate ca nu ar trebui exclus, nu stiu ce sa zic. Înțeleg ca omul e bulversat, are timp insa suficient sa se gândească.


Gabi_35 a scris:

Multumesc pentru raspuns. Este adevarat ca din clipa in care a aflat ca copilul nu este al lui (rezultatul testului adn) are la dispozitie 3 ani ca sa apeleze la instanta pentru tagada paternitatii? El este confuz momentan, este atasat de copil si ii este f greu sa ia o decizie.

Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns. Mi-am lamurit toate intrebarile. Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua- tagada de paternitate GynaGeanina GynaGeanina Se poate face testul de partenitate si dupa divort,?mentionez ca peroana respectiva are 2 copii si unul nenascut din care doar un copil este al meu si trebuie ... (vezi toată discuția)
Pot da în judecata tatăl copilului dacă copilul e pe numele altui barbat? Madalina23a Madalina23a Buna ziua. Dacă eu sunt căsătorită am 2 copii cu soțul,al treilea copil e cu alt barbat(am fost despărțiți o perioada ).acum sunt tot cu sotul,copilul ... (vezi toată discuția)