avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca impusă fără plata orelor lucrate in plus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca impusă fără plata orelor lucrate in plus

Buna ziua!

Lucrez la o companie internațională si acum 1 luna am primit un email in care tot departamentul era înștiințat despre faptul ca programul de lucru s-a schimbat, timpul de lucru fiind, începând cu luna Iulie, 6 zile din 7.

Nu este un program de luni-vineri, cu o luna înainte ne este anunțat programul pe luna viitoare, ture de dimineața sau seara, in funcție de cerința angajatorului.

Norma de lucru fiind de 40 de ore săptămânale, cele 8 ore lucrate in plus nu sunt plătite separat.

Pe fluturașul de plata apar orele lucrate lunar raportate la salariul lunar stabilit, fără plata in plus a orelor lucrate peste cele 40 de ore legale de munca pe săptămâna.

Este legal acest lucru?

Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:09, 10 August 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neplata integrala a drepturilor poate face obiectul unei sesizari la ITN , unei actiuni in instanta, unei proceduri de mediere/conceliere.
Buna ziua!

Astăzi am primit fluturașul de plata.

Am avut 8 zile de concediu de odihna, cu 15 zile pe luna Iulie pe care le.am lucrat.

Pe fluturașul de plata am trecute doar 13 zile, cu 13 tichete de masa și 13 zile de telemunca, respectiv 104 ore pontate, deși numărul orelor in programul de munca au fost 120 de ore, respectiv 15 zile lucrătoare.

Explicația verbala a fost următoarea, pentru ca un răspuns oficial pe email inca nu am primit:

-cele 16 ore se trec la orele de banca, pentru a fi folosite pentru lunile in care nu lucrez cât este numărul minim de ore pentru acea luna;

-Bonurile de masa și plata pentru zilele de telemunca nu imi pot fi acordate, pentru ca cele 15 zile, impreuna cu cele 8 zile de concediu de odihna, cumulate impreuna depășesc norma de 21 de zile legale lucrătoare pentru luna Iulie, respectiv 168 de ore.

Eu am lucrat efectiv 15 zile, conform programului ales exclusiv de companie, dar imi sunt plătite doar 13 zile, cu scuza de mai sus.

Cât de legal este acest lucru?

De ce mi.a fost impus un program de munca, deși știau ca nu imi vor putea plati orele, bonurile de masa și zilele de telemunca pentru toate orele lucrate?

Ce pot face in aceasta situație, ținând cont ca mai am colegi in aceiași situație?

Mulțumesc frumos!
De unde reies 23 de zile lucrate? ..detaliati excat perioada in care ati prestat activitatea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul de lucru 12/24-12/48 si concediul de odihna paul69 paul69 Buna seara.In lunile iulie-august din acest an am avut concediu de odihna(10 zile)conform programarii din iarna acestui an.In luna iulie am lucrat ... (vezi toată discuția)
Acordare bonuri de masa simona bogdan simona bogdan Sunt angajat al unei companii in care salariatii au fost trecuti pe un program de training de 4 luni si conform codului muncii primesc o indemnizatie de 75% ... (vezi toată discuția)