avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ! Concubina coproprietara pe un Titlu de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ! Concubina coproprietara pe un Titlu de Proprietate ...

Buna ziua ! Concubina co -proprietara pe un Titlu de Proprietate in baza legii 18/1991 al concubinului, fără știrea acestuia.Suntem 3 moștenitori( copiii) proprietarului de drept al carui Titlu exista si acesta inainte de modificare.Documentatia pentru obținerea acestui T.P in baza legii18/ 1991 Fond Funciar nu exista ,nici la Comisia Locala de F.F, nici la cea județeană.Are dreptul concubina ce se crede co-proprietara, sa ne evacueze din casa tatii.Va mulțumesc cu toată stima.
Cel mai recent răspuns: luitr , utilizator 02:36, 2 Aprilie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce îmi spuneți înțeleg că pe titlul de proprietate figurează concubinul în calitate de defunct și doamna respectivă în calitate de moștenitor (fosta Anexa 3 la Legea 18/1991). Asta se poate face cu îndeplinirea concomitentă a 2 condiții:
- concubinul să fi fost decedat în 1991, când s-au făcut cererile de retrocedare a terenurilor în baza legii 18/1991
- concubina dânsului să fi făcut cererea de retrocedare, dovedind cu acte că este moștenitoare/soție. Copiii concubinului să nu fi făcut cererea de retrocedare a terenului alături de concubină (posibil să fi fost minori sau din alte motive). Dacă sunteți absolut sigură că doamna în cauză nu era căsătorită legal cu concubinul în martie 1991 și nici nu dezbătuse vreo succesiune, ceva, din care să reiasă că avea calitatea de moștenitoare (în baza vreunui testament, ceva) puteți introduce acțiune pentru constatarea nulității absolute a titlului de proprietate în cauză, în baza art III din legea 169/1997:
Art. III. -
(1) Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt:
(i) actele de reconstituire în favoarea unor persoane care nu au avut niciodată teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie sau la stat sau care nu au moştenit asemenea terenuri;

Competentă este judecătoria de care aparține localitatea unde este situat terenul.

PS: abia acum am înțeles ce fel de acte a folosit: este vorba de Recensământul din 1948, în care se treceau capul gospodăriei și membrii acesteia. Probabil că acolo concubina s-a declarat soție folosind numele de familie al concubinului. Țineți cont de faptul că recensământul se făcea strict pe declarația persoanelor găsite în curte, nu-i întreba nimeni de acte. Totuși, pentru reconstituirea dreptului de proprietate, în 1991, primăria trebuia să îi ceară doamnei dovada că este mostenitoare, nu se trec persoanele în titlu de baza Recensământului din 1948...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concubinul traia in 1991.A decedat in 2008. La data emiterii titlului ,copiii erau toti majori,dar nu au fost trecuti pe TP. Concubina, nu are acte de stare civila( certificat de casatorie) si nici act de mostenire si nu vrea sa spuna cum a obtinut titlul de proprietate. In plus nu exista nici un dosar cu documentatia si actele care se depun si stau la baza intocmirii si emiterii unui TP in baza legii 18/ 1991.Fond Funciar.Clar ca e vorba de încălcarea legii si Titlul poate fi anulat. VA MULTUMESC CU TOATA STIMA.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parca ziceti intr-un text ca aceasta concubina e mama dvs. Am înțeles greșit?
Oricum , e vb de coproprietate pe teren și nu pe casa pe care o mosteniti integral.
Dacă nu reușiți o anulare a titlului, o mosteniti pe mama în caz ca va e mama.
Din nefericire pentru mine imi este fiinta care mi-a dat viata ca mama nu o pot numi .Are 81 de ani si acum cateva zile a deschis proces de succesiune si partaj in care cere 80% din tot ce exista si mie sa-mi dea statul 20% .In plus cere cheltuieli de judecata si sa-i platesc o Sulta pe partea cu care voi ramane .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire moraru alexandru moraru alexandru se mai poate cere dezbaterea succesiunii dupa o persoana decedata in 1969 care avea 3 copii si comisia de fond funciar a eliberat T.P. pe numele unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Studiu de caz, insusirea unei cereri de retrocedare, legea 247/2005 Ionut_76 Ionut_76 Buna ziua,in dezbatere va prezint un studiu de caz,in vederea lamuririi procedurilor legale de reconstituire drept proprietate/terenuri. In speta,in urma unei ... (vezi toată discuția)