avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... STUDIU DE CAZ, INSUSIREA UNEI CERERI DE RETROCEDARE, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

STUDIU DE CAZ, INSUSIREA UNEI CERERI DE RETROCEDARE, Legea 247/2005

Buna ziua,in dezbatere va prezint un studiu de caz,in vederea lamuririi procedurilor legale de reconstituire drept proprietate/terenuri.
In speta,in urma unei cereri de reconstituire drept proprietate la legea 247/2005, Comisia locala de fond funciar x, a admis o cererea funciara si a format un dosar funciar pentru o suprafata de teren arabil.
Dosarul in cauza este trimis spre validare la Comisia Judeteana de Fond Funciar y.
CJFF-valideaza dosarul CLFF, dar diminueaza suprafata de teren propusa de CLFF.
Conform legilor funciare actualizate, atributiile Comisiei Judetene de F.F. sunt, validarea dosarului si emiterea T. Proprietate, si nu diminuarea suprafetei din dosarul format ,s-au invalidare dosarului si trimiterea lui, inapoi la CLFF, spre rectificare,conform actelor de filiatie,coli CF, rol agricol,a mostenitorilor legali.
In situatia in care doar un mostenitor depune cerere de retrocedare,este normal ca CJFF, sa valideze o suprafata diminuata si doar in numele mostenitorului care a depus cerere?
S-au pe numele ,,tuturor mostenitorilor legali, ,,urmand ca acestia sa procedeze la impartirea terenurilor potrivit dreptului comun,, avand in vedere ca la cererea funciara ,a fost anexata si o declaratie pe propria raspundere, prin care deponentul mostenitor, mentioneaza ,daca este s-au nu singurul mostenitor.
Mai mult la cererea de reconstituire in cauza a fost anexata si o copie Titlul de Proprietate dupa acelasi autor tabular comun ,emis in baza legii 18/1991, in numele tuturor mostenitorilor.
Si actual,Comisia Judeteana de Fond Funciar in cauza refuza sa comunice mostenitorilor legali,actele care au stat la baza HCJ, si sustine in continoare ca T.P.,se va emite doar pe numele mostenitorului care a depus cererea de retrocedare.
In cazul in care mostenitorul deponent cerere, a decedat in an 2006,iar prin HCJ s-a validat dosarul CLFF, in an 2007,iar T. Proprietate nu a fost emis nici pana azi,ceilalti mostenitori legali,consider ca legal, pot sa isi insuseasca cererea mostenitorului deponent decedat.
Ca urmare a refuzului CJFF, sa emita o hotarare,prin care sa valideze dosarul pentru
toti mostenitorilor ,in Instanta in baza art.563 si urm. din ncpc si legea 165/2013, sa formulat o cerere in revendicare,reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata agricola,probata cu acte succesorale/filiatie si coli CF,iar ca si capat de cerere accesoriu s-a solicitat si anularea HCJ, ca netemeinica si nelegala,pe motiv ca, CJFF nu si-a indeplinit atributiile legale,si a dispus masuri de diminuare suprafata, precum si validarea dosarului in numele doar a mostenitorului deponent cerere .
Cauza a fost judecata pana la stadiul de Apel cu pronuntarea mentiunii, definitiva,
In motivare, Instanta a apreciat ca ceilalti mostenitori nu au drept de retrocedare la legea 247/2005,ca nu au depus cerere de reconstituire/legea 247/2005 la Primarie,desi in anul 2006,mostenitorii a-u solicitat cu notificare postala/AR la Primarie,ca T.P. sa fie emis pe numele tuturor mostenitorilor,in considerentul celor enuntate.

Avand in vedere acest subiect mentionat mai sus,cu respect va rog sa faceti unele precizari/referiri legale, ce cai/proceduri ar mai fi de urmat,si daca CJFF, a procedat legal,s-au nu(ceea ce ma indoiesc), in raport de prevederile legale funciare.

Cu respect, O zi buna!
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
Ionut_76, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut_76 , utilizator 10:54, 3 Februarie 2016
Daca facem un rezumat, situatia sta asa:
- se reconstituie dreptul de proprietate asupra terenurilor doar persoanelor indreptatite, care au formulat cerere in acest sens, in termenul prevazut de legile fondului funciar, si pentru intreaga suprafata de teren la care aveau dreptul ei, sau autorul lor! In cauza de fata doar mostenitorului care a formulat cererea, chiar daca a decedat sau ce a mai patit. Ceilalti mostenitori care s-au trezit in 2006 sa faca adrese catre primarie, trebuiau sa ceara pamant intre iulie si octombrie 2005, in acest caz raman pe dinafara;
- nu stiu in ce situatie a diminuat comisia judeteana suprafata de restituit, posibil sa fi descoperit niste nereguli, sa fi solicitat lamuriri de la comisia locala si chiar comisia locala sa fi propus intr-un final modificarea suprafetei retrocedate.
- titlul de proprietate se va emite doar pe numele celui care a cerut terenul in baza legii 247/2005, iar in cazul in care este decedat, dreptul de proprietate va reveni doar mostenitorilor sai;
- nedepunerea in termen a cererii de reconstituire a dreptului de proprietate echivaleaza cu renuntarea la drept; persoanele care erau indreptatite sa faca cerere dar n-au facut-o, nu se pot bucura de dreptul acordat celui care a respectat prevederile legale.
- daca n-au depus cerere in termen, n-au ce sa mai faca, Nici o instanta in tara asta n-o sa le dea dreptate.
Va inteleg intr-un anumit context punctul de vedere,dar in considerentul in care anterior legii 247/2005 ,respectiv in urma cererilor de retrocedare depuse de toti mostenitori legali la legea 18/1991 sa emis un T. Proprietate in numele acestora,iar pentru diferenta de suprafata la legea 247/2005 sa solicitat aceasta diferenta de suprafata ramasa neretrocedata,in mod normal,legal si firesc obligatiile Comisiei Judetene de FF,nu este aceea de verificarea a legalitatii actelor cuprinse in dosarul de retrocedare?
Potrivit prevederilor legii fondului funciar, se mentioneaza ,,la art. 13 alin. 3 din Legea nr. 18/1991 republicata,
,,Titlul de Proprietate se emite pe numele tuturor mostenitorilor,urmând ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun,, .
In consecinta Comisiile Funciare trebuia sa reconstituie dreptul de proprietate ,,pe numele tuturor mostenitorilor,, cu atat mai mult ca la cererea de retrocedare depusa la legea 247/2005, i-au fost anexate(cu mentionare in cerere), Titlul de Proprietate emis in baza legii 18/1991(pe numele mostenitorilor legali inscrisi in ,,Titlul,,),acte filiatie,si o declaratie pe propria raspundere a mostenitorului deponent,din care rezulta daca acesta a,solicitat terenurile in nume propriu sau, si in numele celorlalti mostenitori legali, declaratie pe care CJFF,refuza sa o puna la dispozitie.
In aceasta situatie care ar fi atributiile CJFF, care cunostea faptul ca mostenitorul care a depus cerere, nu este singurul mostenitor, in mod legal CJFF,nu ar fi trebui sa emite Titlul de Proprietate in numele tuturor mostenitorilor?
Mentionati ca ,,se reconstituie dreptul de proprietate asupra terenurilor doar persoanelor indreptatite, care au formulat cerere in acest sens,, .
In ce prevedere legala lege/articol ,se mentioneaza ceea ce spuneti dvs., s-au poate considerati ca art.13 alin.3 din legea 18/1991, la aparitia legii247/2005, a fost abrogat?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2016
Ionut_76, utilizator
HOTĂRÂRE nr.890 din 4 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor:

Art. 11. - (1) Potrivit prevederilor legale, stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulată de fiecare persoană îndreptăţită, personal sau prin mandatar. Când sunt mai mulţi moştenitori cererea se poate face şi în comun, fiind semnată de fiecare dintre ei.
(2) În cerere se vor menţiona următoarele date şi elemente: numele şi prenumele solicitantului şi ale părinţilor, calitatea, gradul de rudenie, suprafaţa de teren la care se socoteşte îndreptăţit, precum şi orice alte date necesare pentru stabilirea dreptului de proprietate potrivit legii.
Sa inteleg ca art.11 din HG 890/2005,anuleaza prevederile Art.13 alin.3 din legea 18/1991,
desi din punct de vedere legal din cate stiu, un HG/lege nu are putere retroactiva ci prevede doar pentru viitor,, stiind si ca pana in prezent art.13 alin.3 L.18/1991 nu fost abrogat.

In considerentul prevederilor legii 165/2013 se intelege ca, dupa intrarea in vigoare a acestei legii,la pct. 2, art.3 lamureste situatia ca, ,,persoana care se considera indrepatatita la retrocedare este persoana care a formulat si depus,in termen legal, cereri din categoria celor prevazute la pct.1, care nu au fost solutionate pana la data prezentei legi,,.
In cauza de fata faptul ca din anul 2005 cand s-a depus cerere de retrocedare la Primarie,nici pana in prezent nu sa emis T. Proprietate,se poate aprecia ca cererea depusa in baza legii 247/2005,este o cerere din categoria cererilor nesolutionate pana la data la care a intrat in vigoare legea 165/2013.
Intr-o atare situatie in care mostenitorul deponent cerere, a decedat chiar inainte ca CJFF sa
valideze o suprafata diminuata din dosarul propus spre validare de CLFF, nu ar fi legal si corect ca ceilalti copii a autorului tabular(care a detinut in proprietate terenurile supuse revendicarii sa INSUSEASCA cererea de reconstituire a mostenitorului deponent,in calitate de persoane indreptatite la reconstituire,prin formulare cerere la Primarie, dupa aparitia legii 165/2013?
Avand in vedere si faptul ca in baza legii 18/1991 au formulat cereri de reconstituire,si ca s-a emis un Titlul Proprietate pe numele tuturor mostenitorilor?

Cu respect, va solicit un raspuns avizat!

Articolul 3,În înţelesul prezentei legi, 165/2013, expresiile şi termenii de mai jos au următoarele semnificaţii: 1. cereri - notificările formulate în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cererile formulate în temeiul prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, cererile formulate potrivit Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, cererile de retrocedare formulate potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, republicată, aflate în curs de soluţionare la entităţile învestite de lege sau, după caz, la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor; 2. persoana care se consideră îndreptăţită - persoana care a formulat şi a depus, în termen legal, la entităţile învestite de lege cereri din categoria celor prevăzute la pct. 1, care nu au fost soluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi; 3. persoana îndreptăţită - persoana căreia i-a fost recunoscut dreptul la restituire în natură sau, după caz, la măsuri reparatorii;
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2016
Ionut_76, utilizator
Dacă moştenitorul care a depus cerere a decedat, drepturile lui vor reveni moştenitorilor săi, nicidecum moştenitorilor autorului tabular care nu au depus cerere (decât în situaţia în care aceştia din urmă sunt moştenitori şi ai defunctului, adică, de exemplu, persoana decedată care a depus cerere nu a avut copii şi la moştenire vin atunci soţia şi fraţii - este doar un exemplu). Deci: terenul respectiv va reveni moştenitorilor persoanei care a depus cerere.

Alte discuții în legătură

Insusirea cererii de reconstituire drept proprietate ghita_28 ghita_28 Buna ziua, in cauza pun in discutie urmatoare situatie. In baza legii 247/2005, un mostenitor a formulat o cerere de reconstituire drept de proprietate,iar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare cei avizati cu multumiri anticipate, ... ghita_28 ghita_28 Buna ziua, am o intrebare cei avizati cu multumiri anticipate, asupra unui raspuns legal.. In situatia in care se depune cerere funciara doar de unul dintre ... (vezi toată discuția)
Fond funciar rarev2005 rarev2005 Am si eu problema...daca ma puteti ajuta... Bunicul meu este mostenitor al unui teren in Voluntari....impreuna cu fratelel sau....Fratele sau a facut cerere ... (vezi toată discuția)