avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... STUDIU DE CAZ, INSUSIREA UNEI CERERI DE RETROCEDARE, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

STUDIU DE CAZ, INSUSIREA UNEI CERERI DE RETROCEDARE, Legea 247/2005

Buna ziua,in dezbatere va prezint un studiu de caz,in vederea lamuririi procedurilor legale de reconstituire drept proprietate/terenuri.
In speta,in urma unei cereri de reconstituire drept proprietate la legea 247/2005, Comisia locala de fond funciar x, a admis o cererea funciara si a format un dosar funciar pentru o suprafata de teren arabil.
Dosarul in cauza este trimis spre validare la Comisia Judeteana de Fond Funciar y.
CJFF-valideaza dosarul CLFF, dar diminueaza suprafata de teren propusa de CLFF.
Conform legilor funciare actualizate, atributiile Comisiei Judetene de F.F. sunt, validarea dosarului si emiterea T. Proprietate, si nu diminuarea suprafetei din dosarul format ,s-au invalidare dosarului si trimiterea lui, inapoi la CLFF, spre rectificare,conform actelor de filiatie,coli CF, rol agricol,a mostenitorilor legali.
In situatia in care doar un mostenitor depune cerere de retrocedare,este normal ca CJFF, sa valideze o suprafata diminuata si doar in numele mostenitorului care a depus cerere?
S-au pe numele ,,tuturor mostenitorilor legali, ,,urmand ca acestia sa procedeze la impartirea terenurilor potrivit dreptului comun,, avand in vedere ca la cererea funciara ,a fost anexata si o declaratie pe propria raspundere, prin care deponentul mostenitor, mentioneaza ,daca este s-au nu singurul mostenitor.
Mai mult la cererea de reconstituire in cauza a fost anexata si o copie Titlul de Proprietate dupa acelasi autor tabular comun ,emis in baza legii 18/1991, in numele tuturor mostenitorilor.
Si actual,Comisia Judeteana de Fond Funciar in cauza refuza sa comunice mostenitorilor legali,actele care au stat la baza HCJ, si sustine in continoare ca T.P.,se va emite doar pe numele mostenitorului care a depus cererea de retrocedare.
In cazul in care mostenitorul deponent cerere, a decedat in an 2006,iar prin HCJ s-a validat dosarul CLFF, in an 2007,iar T. Proprietate nu a fost emis nici pana azi,ceilalti mostenitori legali,consider ca legal, pot sa isi insuseasca cererea mostenitorului deponent decedat.
Ca urmare a refuzului CJFF, sa emita o hotarare,prin care sa valideze dosarul pentru
toti mostenitorilor ,in Instanta in baza art.563 si urm. din ncpc si legea 165/2013, sa formulat o cerere in revendicare,reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata agricola,probata cu acte succesorale/filiatie si coli CF,iar ca si capat de cerere accesoriu s-a solicitat si anularea HCJ, ca netemeinica si nelegala,pe motiv ca, CJFF nu si-a indeplinit atributiile legale,si a dispus masuri de diminuare suprafata, precum si validarea dosarului in numele doar a mostenitorului deponent cerere .
Cauza a fost judecata pana la stadiul de Apel cu pronuntarea mentiunii, definitiva,
In motivare, Instanta a apreciat ca ceilalti mostenitori nu au drept de retrocedare la legea 247/2005,ca nu au depus cerere de reconstituire/legea 247/2005 la Primarie,desi in anul 2006,mostenitorii a-u solicitat cu notificare postala/AR la Primarie,ca T.P. sa fie emis pe numele tuturor mostenitorilor,in considerentul celor enuntate.

Avand in vedere acest subiect mentionat mai sus,cu respect va rog sa faceti unele precizari/referiri legale, ce cai/proceduri ar mai fi de urmat,si daca CJFF, a procedat legal,s-au nu(ceea ce ma indoiesc), in raport de prevederile legale funciare.

Cu respect, O zi buna!
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
Ionut_76, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut_76 , utilizator 10:54, 3 Februarie 2016
In acest caz legile funciare consider ca ar fi chiar bizare sa acorde prioritate mostenitorilor de rang 2.
Potrivit Art.13, pct.2 alin.a din HG 890/2005 prevede ,,(2) În situaţia în care pentru stabilirea dreptului de proprietate au depus cereri la comisie mai multe categorii de moştenitori, cererile moştenitorilor legali vor fi luate în considerare, prin excludere, în următoarea ordine de preferinţă:
a) cele ale descendenţilor direcţi (copii, nepoţi, strănepoţi), singuri sau în concurs cu soţul supravieţuitor,excluzându-i pe toţi ceilalţi moştenitori;
copiii îi exclud pe nepoţi şi aceştia pe strănepoţi, în afară de cazul în care nepoţii sau, după caz, strănepoţii vin la moştenire în locul părintelui decedat anterior autorului succesiunii, prin reprezentare legală;

In concluzie,nepotii vin la mostenire doar in cazul in care parintele a decedat ANTERIOR autorului succesiunii,,prin reprezentare legala,,.
In cazul de fata situatia e inversa,mostenitorul deponent a decedat dupa autorul succesiunii,care a detinut proprietatile,si in consecinta copii autorului tabular, exclud de la mostenire nepotii!
Nu are logica ca nepotii de frate sa mosteneasca bunuri ,,in acest caz imobile,,daca parintii lor nu le-au detinut in proprietate,respectiv printr-un certificat de mostenitor?

Nepotii mostenesc doar asa...,ca vrea/are interes CJFF?

In acest caz cum vedeti situatia,or caror prevederi legale va raportati?
Ionut_76 a scris:

Potrivit Art.13, pct.2 alin.a din HG 890/2005 prevede ,,(2) În situaţia în care pentru stabilirea dreptului de proprietate au depus cereri la comisie mai multe categorii de moştenitori, cererile moştenitorilor legali vor fi luate în considerare, prin excludere, în următoarea ordine de preferinţă:



Cererile se depun pentru fiecare teren solicitat. Faptul că au depus o cerere pentru o altă suprafaţă, prin Legea 18 (pentru care au şi primit TP) nu înseamnă că au depus pentru toate suprafeţele deţinute de părinţi. Dacă n-au depus, ghinion. De ce n-au depus??? Legea prevede clar că de dreptul moştenitorilor care nu au depus cerere profită moştenitorii din aceeaşi clasă care au depus cerere. În cazul dvs., de dreptul celor care nu au depus cerere pentru această suprafaţă, profită cel care a depus. El este persoana care va deţine terenul. Dacă a decedat, moştenitorii săi îl vor moşteni. Îl moştenesc pe el, nu pe autorul tabular. Deci nu este vorba despre rude de gradul 2, 3 sau 10, ci de cine pe cine moşteneşte. Proprietarul terenului va fi cel care a depus cerere, iar dacă a murit îl moştenesc urmaşii săi.
Spuneti ca legea prevede clar!
Care lege s-au prevederi legale sustin parerile dvs.?
Daca chiar cunoasteti ,,legea,, (care uneori se inventeaza,s-au se abroga prevederi legale
bune,in functie de interesele/hotiile altora), ce inteles legal s-ar regasi in art.13 pct.lit.a in care ,,nepoţii sau, după caz, strănepoţii vin la moştenire în locul părintelui decedat ANTERIOR autorului succesiunii(cel care a detinut faptic ,proprietatile), prin reprezentare legală,, ?
In cauza, mostenitorii legali al proprietarului tabular,au intaietate la mostenire si nu nepotii/copii mostenitorului care a depus cerere retrocedare, la una din legile funciare,care la data depunerii cererii nu a detinut in proprietate terenurile supuse revendicarii.
M-ai mult in speta CJFF,a depus la dosar ,in Instanta inscrisuri prin care preciza ca ,,mostenitorii legali sunt beneficiarii terenurilor retrocedate la legea 18/1991 si legea 247/2005.,,ghinion?
De ce au facut aceste precizari mentionate si in Hotarare Civila?
In cauza,a fost si unul din motive pentru care nu am m-ai continuat demersurile legale.
Cererea in revendicare a mostenitorilor,a fost respinsa prin vicii de procedura,din cauza ca unele Instante daca nu vor sa vada temeiul legal or actele depuse la dosar,nu vor si gata,
ce mare smecherie.
Cum este posibil ca unii sa primeasaca in proprietate 300 ha iar altii nici 1ha care isi probeaza dreptul de proprietate?
Problema in Romania este ca cel putin in ultimii 10 ani sa furat cat in cel putin 3 State Europene,ceea ce a condus sa fim condusi din exterior.
O tara putrernica este daca poporul ei este puternic.
Hotii care fura proprietatile ,,poporului,, in interesul lor personal,nu se gandesc ca isi compromit propriul viitor,ei nu traiesc tot in Romania?
Sa tina proprietatile neretrocedate doar pentru subventii si fonduri Eu. fara sa produca nimic?
In orice situatie nimeni nu detine proprietati/terenuri 400 ani, toti pe pamant avem calitate de administratori!
Am deschis acest subiect, sperand ca voi fi combatut s-au sustinut prin prevederi legale/morale, ,,in cazul in care aveam s-au nu dreptate,, ceea ce nu a fost asa.
Declar inchis subiectul,iar cei care vor sa faca referiri in continoare pot sa o faca.
In speta, nu m-ai am nimic de adaugat.

Cu consideratie, si fairplay pentru toti indiferent de cum a fost moderat subiectul.

O zi buna!



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insusirea cererii de reconstituire drept proprietate ghita_28 ghita_28 Buna ziua, in cauza pun in discutie urmatoare situatie. In baza legii 247/2005, un mostenitor a formulat o cerere de reconstituire drept de proprietate,iar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare cei avizati cu multumiri anticipate, ... ghita_28 ghita_28 Buna ziua, am o intrebare cei avizati cu multumiri anticipate, asupra unui raspuns legal.. In situatia in care se depune cerere funciara doar de unul dintre ... (vezi toată discuția)
Fond funciar rarev2005 rarev2005 Am si eu problema...daca ma puteti ajuta... Bunicul meu este mostenitor al unui teren in Voluntari....impreuna cu fratelel sau....Fratele sau a facut cerere ... (vezi toată discuția)