Am si eu problema...daca ma puteti ajuta...
Bunicul meu este mostenitor al unui teren in Voluntari....impreuna cu fratelel sau....Fratele sau a facut cerere de retrocedare in temeiul legii 18/1991 pt. tot terenul si i s-a eliberat titlu de proprietate...
Bunicul meu a formulat si el cerere de reconstituie a dr. de proprietate pt. acelasi teren insa in temeiul legii 169/1997 ( cred) pe data de 6 aprilie 1998, la care nu s-a raspuns niciodata....De curand bunicul meu l-a dat in judecata pe fratele sau si pe Comisia locala de fond funciar pt. anularea actului de proprietate si introducerea lui in act...insa Comisia locala a depus intampinare cum ca bunicul meu a depus tardiv cererea ....
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine...pt. ca el stie ca a depus cererea in temeiul legii 169/1997, legii modificatoare a legii 18/1991 dupa cate stiu eu, in termen....Care era termenul limita de depunere a cererilor de reconstituire a dr. de proprietate in temeiul legii fondului funciar si unde gasesc o astfel de reglementare oficiala?
Va multumesc anticipat pt. raspuns...
legea 18/1991 s-a modificat prin mai multe legi, printre care, cele mai importante: Legea nr. 169/1997 si Legea nr. 247/2005. termenul limita pentru depunerea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a fost noiembrie 2005. Sunteti sigur ca Comisia a respins cererea pe tardivitate? Ati facut plangere la judecatorie, in termen legal?
Multumesc pt. raspuns....Pai tocmai asta e....Ca bunicul a depus cerere de reconstituire in 6.04.1998 ( deci in termen legal, nu????).....si s-a tot dus in audiente...dar...evident a fost dus cu vorba...pana acum cand a depus o cerere scrisa....si dupa ce a primit raspuns de la Comisie....care zicea ca nu poate sa ii recosnstituie dreptul de proprietate pt. ca a fost recostituita toata proprietatea pe numele fratelui8 sau....si astfel bunicul a depus o cerere de chemare in judecata acum 2 luni.....si va spuneam ca jurista de la Comisie a depus intampinare....in care cere sa se repinga cererea bunicul pe motiv ca cererea din 6.04.1998 in care cerea reconstituirea dr. de proprietate e tardiv introdusa....Asta voiam sa stiu???....E in termen, nu??? Si daca da...unde gasesc reglementari legale din care sa reiasa ca era in termen???
Deci nu s-a respins pe tardivitate, ci pe motivul ca pe amplasamentul respectiv s-a reconstituit unui alt membru al familiei. Oricum, in Titlul de proprietate ar trebui sa fie inclusi toti fratii.
Art. 13. - (1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii.
(2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.
(3) Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafaţa de teren determinată pe numele tuturor moştenitorilor, urmând ca ei să procedeze potrivit dreptului comun.
Adica se elibereza Titlu de proprietate, urmand ca apoisa se faca partaj pe titlu.
da...da...da....exact de aceea a depus a cea cerere in 6.04.1998, ca sa fie introdus alaturi de fratele sau in titlu de proprietate si in prezent exista un proces la Judecatoria Buftea pt. asta....Multumesc....
Insa ce nu stim noi SIGUR este....urmatorul lucru... De ce a depus Comisia intampinare ...sa i sa respinga cererea pt. ca cererea lui ( cea depusa la Comise in 6.04.1998)...este tardiv introdusa ( ca nu a fost depusa in termenul legii 18/1991)....Asta vrea si eu sa stiu....Care este termenul de depunere a cererilor in temeiul legii 18/1991, a legii 169/1998...Care???
Nici nu mai are importanta termenul din moment ce era suficient ca unul dintre frati sa fi facut cerere in termen legal si, din moment ce exista titlu de proprietate pe acel amplasament, poate fi trecut si bunicul in Titlu.
Ce obiect are procesul de la Judecatorie? este bine sa aveti un avocat care sa va reprezinte.