avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor suplimentare

Doresc sa stiu daca exista deosebire intre orele suplimentare lucrate intr-o zi si orele lucrate intr-o luna. Cum se platesc si care este termenul limita pana la care se platesc? Concret programul meu de lucru este de 12 ore / zi, am lucrat 18 ore / zi timp de patru zile restul de 11 zile cate 12 ore/zi. Total ore lucrate 204 din care 24 ore suplimentare in cursul zilei si 20 ore suplimentare din luna ( regim luna 160 ore, lucrate 180 => 20 ore suplimentare din luna ).
Un coleg a lucrat 10 zile din care 4 zile cate 18 ore. Total 144 ore. El nu isi realizeaza regimul lunii. Cum se platesc orele suplimentare zilnice? Care este legea care reglementeaza plata orelor suplimentare? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 20:01, 1 Iunie 2007
Legea care reglementeaza plata orelor suplimentare este Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii. art. 117-121 . Nu se face diferenta intre ore lucrate peste cele 8 normale pe zi si orele suplimentare lunare. Legea permite repartizarea inegala a timpului de munca ( art 110 alin.2 Cosul muncii) astfel ca ce depaseste 160 de ore pe luna sunt considerate ore suplimentare, ce se pot compensa cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuare ( art119 alin 1 codul muncii ) sau plata lor prin adaugarea unui spor in luna urmatoare care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza ( art 120 alin 1 si 2 codul muncii). Atentie si contractul colectiv de munca , daca exista in unitate, sau la Regulamentul intern.
Niole reglementari ale CM din 18.09.2006 prevad urmatoarele aspecte raportat la timpul suplimentar legal de munca : art. 111
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamâna, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamâna.
(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni.
(22) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2) si (21) nu se iau în calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
....dar in legatura cu orele lucrate pe timp de noapte???din cate stiu eu ar trebui sa se plateasca diferentiat........pun aceasta intrebare deoarece am aflat ca o clinica particulara non stop angaja secretara dar nu platea diferit orele de noapte..............
Ai dreptate :) Conform Art. 123 din Codul muncii, salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.
Am subliniat cele doua prevederi legale deoarece acestea trebuiesc avute in vedere la negocierea c.i.m. Legiuitorul lasa la aprecierea partilor c.i.m. de a opta pt. una dintre cele doua variante.
....multumesc pentru raspuns! intre timp am facut rost de textul ordonantei din sept 2006 care modifica codul muncii si am mai aflat un detaliu: angajatii care desfasoara munca de noapte au dreptul la examene medicale gratuite la anumite intervale de timp.........
eu cred ca nu prea este legal ceea ce se intampla acolo la dvs la firma pentru ca este foarte mult pentru un om sa lucreze atatea ore suplimentare , dar legal conform codului muncii art. 111 alin. 1 durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore pe saptamana inclusiv orele suplimentare, si conform aceluiasi art. 111 dar alin 2 prin exceptie durata timpului d emunca poate fi prelungita peste 48 ore pe saptamana cu conditia ca media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice , sa nu depaseasca 48 ore pe saptamana, exista insa si unele ramuri de activitate perioada de referinta poate fi mai mare de 3 luni dar sa nu depaseasca 12 luni. Plata orelor suplimentare se realizeaza printr-un spor la salariu de 75% daca nu este posibil compensarea cu timp liber platit.

Alte discuții în legătură

Exista ore maxime lucrate într-o luna căci mie îmi scade plata ... Emagabriela Emagabriela Exista ore maxime lucrate într-o luna căci mie îmi scade plata la ora în funcție de care ore am lunar ca să ma scoată în min pe economie, e legal? 5 ... (vezi toată discuția)
Salarizare paza nicoletatrenea nicoletatrenea buna ziua va rog sa ma ajutati cu o problema legata de salarizarea paznicilor care efectueaza ture de 12 cu 24 si 24 cu 48. cum sa procedez la intocmirea ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)