avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce sa fac in cazul relatat referitor la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce sa fac in cazul relatat referitor la asociatia de proprietari

Buna ziua!
Sunt presedinta de asociatie de proprietari si nu este una mica, are 70 apartamente...administratora s-a imbolnavit si nu mai este capabila sa-si exercite atributiile.Cu procura, a inlocuit-o sotul ei, care si el s-a imbolnavit si este in spital de o luna.Intentionez sa organizez o Adunare generala de urgenta ca sa schimbam administratorul. In lipsa lor, cum procedez cu predarea-primirea asociatiei, daca prin vot unanim gasim alt administrator din cadrul asociatiei? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 23:23, 16 August 2023
@adrianaszilagyi

Să le luăm pe rând:
1. Nu este nevoie să convocați o adunare generală dacă președintele asociației și comitetul executiv au fost mandatați conform art. 53 lit. k din legea nr. 196/2018:

( adunarea generală ) mandatează președintele și comitetul executiv pentru angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului;


Chiar și în lipsa unui astfel de mandat vă aflați în mod evident într-o situație excepțională și puteți să dați eficiență prevederilor art. ART. 55 alin. 1 lit. n:

Comitetul executiv are următoarele atribuții: gestionează situațiile excepționale și de criză;


Asumați-vă responsabilitatea și în îndeplinirea atribuțiilor angajați un alt administrator astfel încât să nu depășiți suma alocată retribuirii acestuia prin BVC.

2. În privința predării -primirii gestiunii, având în vedere situația excepțională în care se află fostul administrator, nu cred că se pot respecta în totalitate dispozițiile art. 69 alin. 1 din lege, așa că dacă administratorul nou este de acord să preia administrarea condominiu în aceste condiții, considerați că administratorul anterior rămâne nedescărcat de gestiune până ce va fi posibil acest lucru.

Toate documentele contabile și dosarele fiecărei luni trebuie să se regăsească în arhiva documentelor financiar contabile ale asociației de proprietari în păstrarea comitetului executiv așa că nu va fi o problemă pentru noul administrator să-și înceapă activitatea.
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
robert1958, utilizator
Documentele si dosarele, registrele si evidentele se afla in biroul administratorului. In urma unor demisii nu avem Comitet Executiv, unul din scopurile Adunarii Generale fiind si acesta: (re) alegerea organelor de conducere ale asociatiei si punerea la punct a structurii organizatorice. Alt scop ar fi demisia mea, ca presedinte al asociatiei si pe acest subiect am o alta intrebare: daca demisionez si nimeni nu doreste preluarea acestui mandat cum procedez? (am mai citit raspunsuri la aceasta intrebare si sunt foarte interpretabile si diferite punctele de vedere chiar daca toti invoca articole din lege). Multumesc!

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@adrianaszilagyi

Înțeleg că la acest moment lucrurile sunt mult mai complicate decât inexistența administratorului.

În privința comitetului executiv : Potrivit art. 55 alin. 8 din legea 196/2018 :

„În cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, membrul demisionar își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia”

Avînd în vedere faptul că dvs. ca președinte al asociației încă nu v-ați depus demisia, membrii comitetului executiv demisionari trebuie să se conformeze dispozițiilor articolului de mai sus, deci nu s-ar putea spune că la acest moment nu ar exista comitet executiv.

În privința dorinței dvs de a a demisiona :
având în vedere faptul că urmează să convocați o adunare generală, pentru a demisiona este suficient și eficient să vă retrageți acordul de voință pe care l-ați exprimat cu prilejul alegerii potrivit art. 56 alin. 1:

„ Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ALES PRIN VOINȚA SA și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale”.

Însă asociația dvs la acest moment este ca o corabie în derivă. Dvs ca și „căpitan” aveți datoria morală să rămâneți la cârmă și să manevrați corabia pentru a o salva.
Acum vă întreb, fiind și eu președintele unei asociații de proprietari:

Considerați că vă caracterizează abandonul și într-o astfel de situație vreți să părăsiți „corabia” o dată cu marinarii de rând ?

Apreciez că la acest moment demisia dvs nu este de dorit, mai ales în situația în care nu există oferte pentru preluarea „biroului oval”, așa că mobilizați încă doi amatori de „senzații tari”, respectiv doi membri ai comitetului executiv și formați a echipă managerială puternică pentru a gestiona situația excepțională legată de angajarea unui nou administrator și ulterior de îndeplinirea atribuțiilor presedintelui asociației și a comitetului executiv fără de care asociația de proprietari nu poate funcționa LEGAL.

În privința documentelor aflate în biroul administratorului (care ar trebui să fie amplasat în spațiul administrativ al asociației ), formați o comisie din care să facă parte și cenzorul ( sper că cenzor aveți ) și intrați în posesia lor în baza inventarierii printr-un proces verbal semnat de cei prezenți, urmând le predați noului administrator.

Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am urmatoarea intrebare: daca un presedinte de administratie ... Mihai Carnaru Mihai Carnaru Buna seara, Am urmatoarea intrebare: daca un presedinte de administratie de proprietari isi da demisia, din motive personale, iar membrii asociatiei nu ... (vezi toată discuția)
Presedintele a demisionat georgeiuly georgeiuly Presedintele a demisionat si nici un proprietar nu vrea sa fie presedinte. Eu doresc sa vand apartamentul si nu are cine semna adeverinta de la asociatie, ca ... (vezi toată discuția)
Asociatie forma1 forma1 Buna ziua cind renunt sa mai fi Presedinte al Asociatie de propretar ce demersuri trebe sa faci ??Multumesc (vezi toată discuția)