avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scurgere apa Aer Conditionat...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scurgere apa Aer Conditionat...

Buna ziua

M-am mutat de aproape 3 ani si pana acum nu am avut probleme din cauza scurgerii apei din aerul conditionat. Incerc sa sintetizez problema mea. La parterul blocului, proprietarii au si o mica gradina. Anul asta am fost instiintati (locatarii de la etajele superioare) sa prelungim tevile de scurgere ale AC. Am facut-o. Acum a venit vecina sa-mi spuna ca nu e de ajuns ca am prelungit teava, ca-i picura apa pe masuta, si sa o intors spre dreapta sau, mai bine sa trec scurgere AC in scurgerea centralei termice (contra cost cu un instalator)!! Am inteles, respect dreptul fiecarui proprietar, dar nu mi se pare normal sa mi se incalce mie drepturile (si tuturor celorlalti vecini de pe 6 etaje). Nu stiu daca gresesc, dar mi-ar prinde bine o solutie. Daca gresesc si-mi puteti argumenta, va multumesc anticipat. O zi buna!
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
Mira68, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:18, 22 August 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Mira68

Nu vreau să vă descurajez dar indiferent cât veți prelungi sau devia spre stanga sau dreapta tevile de scurgere pentru condensul produs de instalațiile de aer condiționat ale proprietarilor de la cele 6 etaje, nu veți reuși să rezolvați problema în mod definitiv pentru că picăturile de apă pot fi deviate la rîndul lor de curenții de aer așa că este puțin probabil „să rateze” măsuța vecinei din grădina amenajată de proprietari.

În consecință ( după ce veți discuta cu conducerea asociației de proprietari ), pentru a rezolva confictul cu vecina eu văd două soluții :

1. Faceți o colectare comună a condensului pentru toți vecinii de la cele 6 etaje, cu evacuare la nivelul solului;

2. Propuneți-i vecinei să montați o umbrelă care să-i protejeze măsuța.


Cea cu evacuarea în scurgerea centralelor termice mi se pare dificilă și cu un deranj prohibitiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La parterul blocului, proprietarii au si o mica gradina.

Care este statutul terenului unde exista mica gradina>>
De regula terenul din jurul imobilelor de locuit in comun au statut privat sau apartin domeniului public
Daca terenul apartine domeniului public proprietarii nu au drept legal sa utilizeze terenul fara acordul autoritatiii publice locale
Buna ziua. Din cate stiu, acele gradini sunt proprietatea locatarilor de la parter.
@Mira68,
Nu aveti de unde sti - doar daca ne spune autorul topicului ca terenul este proprietatea lor.
Acum nu stiu ce propunere ar avea @ynocentta - doar banuiesc...
Acum, in "timpurile" noastre - este posibila o asemenea situatie, dar la blocurile construite in "epoca de aur", terenul pe care sunt construite blocurile, precum si cel din jurul blocurilor, face parte din domeniul public.
..................................
Deoarece aceasta chestiune ( cu evacuarea condensului de la AC), s-a mai discutat pe forum si din cate mi-aduc aminte solutia propusa de catre mine a fost la fel ca propunerea facuta de @robert1958.
Deci, se poate - prin as. prop. deoarece fatada blocului este proprietate comuna - construi un jgheab vertical in care sa se cupleze toate tevile de evacuare a condensului si evacuarea acestuia in gradina. Nu este nici mult si nici nu face rau plantelor.
Evacuarea colectiva iese din discutie. Solul respectiv este proprietatea locatarilor de la parter. Umbrela ramane o solutie viabila :)
Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Salut. am nevoie de putin ajutor, un sfat. vecinii mei de la ... Ioan_Chris Ioan_Chris Salut. Am nevoie de putin ajutor, un sfat. Vecinii mei de la bloc, de la etajele superioare, au probleme cu scurgerea apei de la AC. Evacuarea apei nu se face ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! de ceva timp,din unitatea exterioară a vecinilor ... Selena-Hibatullah Selena-Hibatullah Bună ziua! De ceva timp,din unitatea exterioară a vecinilor de la etajul 4,nu doar picură apă, ci plouă de-a dreptul! Eu stau la parter și mă ocup ... (vezi toată discuția)
Ac-ul meu picura pe copertina vecinului c14h3r c14h3r Buna ziua, Detin un aer conditionat de prin 2008. Toate bune si frumoase pana prin 2013 cand vecinul de la etajul 1 (eu stau la 4) si-a montat o copertina de ... (vezi toată discuția)