avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere fara preaviz in timpul incapacitatii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere fara preaviz in timpul incapacitatii temporare de munca

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in aceasta dilema.
Sunt in CM. Medicul imi elibereaza aceste CM saptamanal odata cu prezentarea la control. In luna ian. a.c. dupa ce am primit doua certificate, le-am trimis angajatorului, ca sa le ia in vedere. Ultima zi pe CM era 14 ian. In continuare eu am mai primit alte 2 CM pana la finalul lunii, pe care le-am trimis in data de 25 ian. ultima zi de CM ar fi 31 ian. Dar urma ca acesta sa continue si in februarie.
Este adevarat ca am anuntat inceperea CM, dar nu eram in masura sa anunt finalul acestuia.
Angajatorul a conchis din cele prime 2 CM ca finalul va fi 14, iar neprezentandu-ma la locul de munca in urmatoarele zile, a emis o decizie de concediere incepand cu 20 ian, pe motiv de absente nemotivate, fara preaviz. Aceasta decizie am primit-o in 25 ian.
Decizia nu specifica articolul din codul muncii pe care se bazeaza, ci doar un articol dintr-un contract de munca intocmit dupa bunul plac al angajaturului (care nu este cetatean roman si nu cunoaste legile) incheiat anterior celui legal inregistrat la ITM. Deci am avut incheiate 2 contracte de munca. - 1 motiv de nulitate
Pe de alta parte aceasta decizie este lipsita de preaviz - 2 motiv de nulitate
Nu respecta procedura legala pentru "indisciplina" - 3 motiv de nulitate
Nu specifica exact autoritatea competenta care sa solutioneze conflictul, dar da o perioada de 30 de zile. - 4 motiv de nulitate
A fost emisa pe perioada suspendarii de drept al CIM prin conc.medical - 5 motiv de nulitate
Nu mai vreau sa continui...
Mentionez ca a mai incercat o tentativa de concediere scrisa in lb engleza, care nu era motivata. Asta a fost la 1 dec.2009.
Am incercat sa iau legatura cu un avocat, dar m-a amanat pe saptamana viitoare cand vom initia si actiunea in justitie, dar eu sunt acum in situatia de a trebui sa merg la medic, sa-i explic situatia de fata si probabil doar prin bunavointa acestuia sa obtin in continuare concediul medical.
In cazul in care nu obtin acest concediu medical ar trebui sa ma prezint la locul de munca? Din punctul de vedere al angajatorului, al ultimei decizii emise, contractul meu de lucru a incetat la data de 20 ian. Deci si obligativitatea de munca inceteaza la acea data. Teoretic raman pe dinafara pana la pronuntarea sentintei. Am toate sansele sa ma prezint acolo si sa nu-mi permita accesul in cladire. Oricum nici eu nu mai pot sa continui cu acest angajator daca asa procedeaza si oricum voi pleca de acolo la finalizare, sau de indata ce voi fi apta de munca si voi gasi de lucru.
Sunt constienta ca acest caz se va castiga in instanta, dar vreau sa fac ca totul sa fie in regula.
Sper ca am cuprins suficiente detalii pt un raspuns.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 15 Februarie 2010
1. Odata comunicata decizia (proasta rau, demult n-am mai vazut asa ceva), ea isi produce efecte. Adica nu mai sunteti angajata acelei firme, pana la castigarea procesului.
Deci:
- puteti linistita sa nu va mai duceti la lucru, nu exista nicio consecinta. Din contra, pana la anularea deciziei in instanta, angajatorul are tot dreptul sa nu va permita accesul in incinta, si nu are rost sa va expuneti la asa ceva.
- nu aveti nevoie de noi concedii medicale, va puteti vedea linistita de recuperare.

2. Din ce povestiti, decizia are mai multe motive de anulare decat puteti dvs. nejurist, sa numarati,si decat pot eu, fara sa o am in fata, sa identific.
Sa stiti insa ca lipsa preavizului nu este unul dintre aceste motive de nulitate, fiindca la concedierea disciplinara nu se acorda preaviz.

3. Aveti grija sa nu depasiti termenul de 30 de zile in care puteti contesta decizia (ar fi si pacat).

4. poate aveti ocazia sa ii spuneti patronului strain ca angajarea unui jurist sau a unui inspector de resurse umane competent il costa doar a zecea parte din banii pe care ii va da pe despagubiri, in cazuri ca al dvs.

5. V-am spus ca decizia este nula, pentru n-shpe motive?

6. In litigiu, veti putea cere anularea deciziei si plata drepturilor salariale la zi (adica pana la data hot. jud.), si, daca doriti, reangajarea (si atunci drepturile salariale se vor calcula pana la reangajare). Dupa eventuala reangajare, puteti demisiona sau incet prin acordul partilor, contra unei...despagubiri.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
1. Colegul meu, @smeagull, fiind jurist de profesie, v-a sintetizat foarte bine problemele. Asa ca urmati-i sfaturile si veti castiga!
2. Eu nu inteleg un lucru: decizia de concediere este inregistrata la ITM? Daca da, se face vinovat ca a inregistrat un act ilegal.
3. Ati luat legatura cu ITM sa vedeti daca a fost inregistrata decizia si daca a fost completat si inchis carnetul de munca? Care este punctul lor de vedere? Ar fi foarte bine sa le faceti o vizita.
4. Angajati un avocat iar onorariul acestuia il va plati angajatorul in cadrul cheltuielilor de judecata pe care le veti cere.
Va multumesc pentru raspunsurile acordate.
Decizia de concediere a fost emisa in data de 20 ian., eu am primit-o prin posta doar in 25 ian.
In decizie am vazut ca este adresata si ITM-ului, dar nu stiu daca a ajuns, daca a fost inregistrata, etc.
Locul de munca este in alt judet, vecin cu judetul in care firma isi are de fapt sediul si in care este si ITM-ul care are cartea de munca.
Eventual voi incerca sa iau legatura telefonic cu acest ITM sa vad daca aflu ceva.
Am discutat deja cu un avocat dar sunt programata doar pt sapt viitoare si pana atunci eram disperata sa aflu ce trebuie sa fac intre timp pentru a fi legal totul.
Eu una nu mai vreau/nu mai pot sa lucrez pentru un astfel de angajator.
Mentionez ca am mai avut dispute cu el referitoare la legalitatea intocmirii unui contract de munca. Pana la urma tot l-a facut cum a vrut el si bineinteles ca a trebuit pana la urma sa faca unul oficial, timp in care practic am lucrat la negru, fiind si in somaj, neputand renunta la somaj din acest motiv.
Foarte incurcata povestea...
Dar necunoasterea legii, nu te exonereaza de raspundere.
incepand cu data de 26 ian. aveti termen 30 zile sa o contestati la tribunal; tot de atunci aveti si 20 zile lucratoare de preaviz !
lipsa preavizului este sanctionata de art. 74 alin.(1) lit.b ) cu nulitatea absoluta prevazuta de art. 76 codul munci!
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
ctynn a scris:

incepand cu data de 26 ian. aveti termen 30 zile sa o contestati la tribunal; tot de atunci aveti si 20 zile lucratoare de preaviz !
lipsa preavizului este sanctionata de art. 74 alin.(1) lit.b ) cu nulitatea absoluta prevazuta de art. 76 codul munci!


Despre care preaviz faceti vorbire daca a fost concediata pentru absente nemotivate? :-/

Decizia e nula rau...
Trebuie sa va asigurati ca ati comunicat acele concedii medicale, deoareceasa cum vad, ei fac abstractie de ele.......ca si cum nu le-ati fi predat sau nu ati fi anuntat starea de boala. De aceea v-au concediat pentru absente, insa nu au respectat procedura si alte aspecte importante.
Atacati cu succes in instanta.

Alte discuții în legătură

Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca conform art. 61, lit. a) din codul muncii rosudaniela_85 rosudaniela_85 Buna ziua, Ce este de facut in cazul in care angajatorul m-a dat afara conform art. 61 lit. a in conditiile in care: - In urma unui singur avertisment ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare femeie insarcinata??? este posibil liliua2008 liliua2008 Buna ziua!!! Va rog sa-mi spuneti daca o firma isi restrange activitatea si este nevoita sa disponibilizeze o femeie insarcinata, care deja a anuntat ... (vezi toată discuția)