avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara! Asociatia de proprietari al carei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara! Asociatia de proprietari al carei presedinte sunt ...

Buna seara! Asociatia de proprietari al carei presedinte sunt de cateva luni, intentioneaza sa schimbe banca, din cauza comisioanelor mari percepute. Cu aceasta ocazie doresc ca platile furnizorilor sa le fac eu, direct pe site-ul acestora, folosind cardul nou, fara a-l mai implica si pe administrator. Intrebarea este: pot sa fac aceste plati eu, sau chiar si altele, evident prin hotararea si autorizarea si de catre CEX? Nu am gasit in Legea nr.196/2018 nicio precizare. Pana in prezent le face adminul, cu OP-uri si participam impreuna, cu acele token-uri. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: aurelia2 , utilizator 15:02, 21 August 2023
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Administratorul are aceasta obligatie legala, nu presedintele si nu poate decide Cex in acest sens:
Articolul 67
(2) Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, toți proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociației.

Chiar si in conditiile art. 46 alin. 4 ar fi fost nevoie de hotarire AG.
Articolul 46
(4) La asociațiile de proprietari din condominiile care cuprind maximum 10 unități de proprietate imobiliară, dacă adunarea generală hotărăște în acest sens, președintele asociației de proprietari poate îndeplini și funcția de administrator și se constituie următoarele organe:
a) adunarea generală;
b) președintele;
c) cenzorul.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta nu inseamna ca nu puteti face si sincer este de preferat sa faceti asta, adica sa platiti dv nu administratorul.
Daca puteti faceti doar incasari in cont fara a mai fi nevoie de program de caserie .
In felul asta eliminati orice risc de a ramane cu vreo paguba in cont cum se poata intampla la firme si administratori.
Administratorul este un angajat al asociatiei care face ceea ce i se spune asata daca asociatia decide sa angajeze unul ca in multe cazuri nu e nevoie.
Legea prevede o gramada de prostii cum ar fi: notificarii catre toti pentru o sedintra, un singur cont bancar , regulament etc dar nu prevede nimic pentru cei ce nu fac asta.
Din ce in ce mai multe asociatii cunoscute renunta la incasari si lasa doar plata in cont sau l aghiseul bancii si au cat mai putini angajati si cand au nevoie de ceva angajeaza pentru lucrarea aceea o firma .
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@w_v_w_w
Eu am inteles ca pentru dvs. legea 196/2018 e facultativa si de fapt se pot aplica, eventual, si versiuni mai vechi ale legii asociatiilor de proprietari, dar am rugamintea sa postati astfel de "sfaturi" pe un blog personal sau pe un grup privat.

Deocamdata aici sunt in discutie doar acele temeiuri legale prevazute de legea in vigoare.
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Va multumesc frumos pentru sfat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, conform legii nr. 196/2018 privind înființarea, ... iHazABike iHazABike Buna ziua, Conform legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, la ... (vezi toată discuția)
Asociatia noastra chiar este compusa din 18 scari dupa cum urmeaza ... maiadorina maiadorina ASOCIATIA NOASTRA CHIAR ESTE COMPUSA DIN 18 SCARI dupa cum urmeaza Blocul R1 scarile A, B, C , F , G , bloc R2 scarile A, B , D, E , ,F, G ... (vezi toată discuția)
este obligatoriu ca o asociatie de proprietari sa detina cel putin un cont bancar ? justitiara17 justitiara17 Buna ziua, Va adresez urmatoarele intrebari la care va rog respectuos sa imi raspundeti: 1) O asociatie de proprietari este OBLIGATA sa detina cel putin un ... (vezi toată discuția)