avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de superficie sau vânzare în rate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de superficie sau vânzare în rate?

Bună ziua,

Vreau să cumpăr un teren de 5000 mp, am stabilit cu vânzătorul că nu îmi permit suma totală de 50 mii euro. Îi voi da 20 mii la început și restul de 30 mii în rate (10 mii/an).
Vânzătorul spune că în cazul ăsta dorește încheierea unui contract de superficie.
Nu înțeleg termenii acestui contract, clauze, avantaje, dezavantaje, etc.

Întrebarea e? E ok să încheiem la notar acest contract de superficie sau sa merg pe contractul standard de vânzare în rate? Menționez că doresc și obținerea de fonduri europene în următoarea perioadă.

Mulțumesc mult de tot.
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 16:35, 23 August 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Dreptul de superficie este un drept real care permite unei persoane (superficiar) să fie proprietarul construcţiilor, lucrărilor sau plantaţiilor pe un teren aparţinând unei alte persoane, teren pe care superficiarul are un drept de folosinţă."Nu este bun pentru dvs un astfel de contract. Alegeti-va dvs un notar care sa va faca actul de vanzare-cumparare in rate in termeni clari
Ultima modificare: Luni, 21 August 2023
MYRA CIMPEAN , Avocat
acest răspuns util
Bună ziua!

Nu aveți de ce să faceți contract de superficie, ci, raportat la ceea ce ați scris dvs., trebuie făcut un contract de vânzare-cumpărare cu plata in rate, contract unde vânzătorul poate să cuprindă anumite clauze acoperitoare pentru el în caz că dvs.s-ar întâmplă să nu îi mai plătiți și restul de bani datorat.
Recomandati-i vânzătorului sa apeleze la serviciile unui avocat care să îl consilieze corect în aceasta problema.
Ultima modificare: Luni, 21 August 2023
Madalina Mihaela I. Moceanu, Avocat
acest răspuns util
Dacă e un vânzător mai temător, se poate institui prin CVC cu plata în rate și un drept de ipotecă al vânzătorului, care să fie radiat când se încasează ultima tranșă din prețul de cumpărare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Așa m-a păcălit pe mine UN NOTAR... mi-a dat prima rată, după care....am rămas în pagubă.... așa că....la sfântu așteaptă....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă aveați ipotecă pusă pe bunul vândut și clauză privind titlul executoriu, îl executați silit în baza contractului de vânzare cumpărare.

Urduban Dumitru a scris:

Așa m-a păcălit pe mine UN NOTAR... mi-a dat prima rată, după care....am rămas în pagubă.... așa că....la sfântu așteaptă....

Alte discuții în legătură

Vanzare dispensare medicale prin notariat irina_stirbu2000 irina_stirbu2000 Dupa intrunirea comisiei de vanzare in care s/a stabilit avansul care trebuie achitat ,respectiv 15 % din valoarea totala iar restul de plata in 5 rate ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare imobil cu plata in rate sergyu_kalin sergyu_kalin Buna ziua! Incerc sa expun problema-pe scurt,in legatura cu un incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unui imobil: suntem persoane ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumpare teren cisti cisti am si eu o problema: poate fi vandut un teren prin contract de vanzare cumparare cu dare de data certa la un avocat? dar vanzatorul daca detine terenul in baza ... (vezi toată discuția)