avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Venituri suplimentare la calcularea pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Venituri suplimentare la calcularea pensiei

Sunt profesor si imi voi depune dosarul de pensionare la 1 septembrie 2023, cu vechime completa. Timp de mai multi ani, in timpul meu liber, am colaborat cu o platforma online (scriere de articole), pe baza unui Contract drepturi de autor, beneficiarul achitand impozitul si taxele datorate. As vrea sa stiu daca sumele castigate pe baza acestui Contract se iau in considerare la calcularea pensiei. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 08:19, 23 August 2023
Bună ziua!

Nu, astfel de venituri nu se iau în calcul la calcularea pensiei dvs. pentru că nu s-a platit Cas la sumele respective.

Se puteau lua în calcul la stabilirea pensiei dvs.daca dvs.achitati cas-ul respectiv la casa de pensii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca beneficiarul a achitat taxele si impozitele poate face dovada prin adeverinta pe care o emite si dvs. o depuneti la CJP. Adeverinta se ia in calculul pensiei daca s-au platit taxele datorate statului.
Multumesc!
Multumesc!
Fiind angajata la stat (ca profesor), CAS-ul a fost achitat de catre institutia in cadrul careia am functionat! Ca si sumele pentru Asigurarea de Sanatate. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Adaugare sume procese la calcul contributii pensie aelemarac aelemarac Buna ziua, In ce masura, pentru cadrele didactice, sumele obtinute in urma castigarii proceselor cu statul (de ex cf legii 221), sunt luate in calcul la ... (vezi toată discuția)
Recuperare c.a.s. eugenchis eugenchis Doresc un ajutor de la un specialist. Am lucrat in Cooperatia Mestesugareasca si in perioada 01-04-1992si01-04-2001 in Cartea de Munca au fost trecute ... (vezi toată discuția)
Contributii angajat/angajator drepturi de autor zanu zanu Buna ziua In lumina ultimelor modificari aduse de OUG 82/2010, obligatia calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale (CAS si somaj) revine ... (vezi toată discuția)