avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sponsorizare de catre un ONG catre alt ONG in alta ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sponsorizare de catre un ONG catre alt ONG in alta tara(non-ue)

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
- exista posibilitatea ca un ONG inregistrat in Romania sa poata face o sponsorizare catre un club sportiv din Serbia? (tara Non-eu)
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 24 August 2023
office@b, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:20, 5 Septembrie 2023
in primul rand nu inteleg ideea ca un ONG sa dea altui ONG ceva ca SPONSORIZARE. Da ca grant /finantare nerambursabila sau donatie.... sponsorizari dau operatorii economici. Ok, daca ONG-ul din Romania face activitati economice si obtine profit si depaseste pragul peste care trebuie sa plateasca impozit pe profit, este asimilat in privinta asta unei firme platitoare de impozit pe profit si ar putea da sponsorizari, si abia atunci e incidenta problema evocata de Dvs. Si intr-adevar beneficiile fiscale ale sponsorizarii sunt conditionate de desfasurarea in Romania a activitatii sponsorizate. Exista jurisprudenta CJUE pe baza careia legsialtia nationala ar trebui interpretata in sensul ca nu ar fi permisa discriminarea dpdv al facilitatilor fiscale pt sponsorizari intre cazul cand activitatea sau entitatea sponsorizata e in Romania si cea in care e in alt stat din UE sau SEE. Dar cum Serbia nu este in UE / SEE, nu se poate beneficia de facilitatile fiscale pt sponsorizare, altminteri in sine acordarea sponsorizarii este legala, dar atat. Nu e nici macar cheltuiala deductibila acea suma. Dar, repet, nu inteleg ratiunea pentru care un ONG ar vrea sa dea fonduri altui ONG sub forma de SPONSORIZARE pe baza Legii 32 / 1994...
Buna ziua,
multumesc pentru raspunsul dvoastra. Ideea este ca acest ONG din Romania(club sportiv) doreste sa poata da bani unui club sportiv din Serbia dar sa o faca legal. Intreabare este daca exista o astfel de posibiltate LEGALA. Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
v-am raspuns deja - contract de grant / finantare nerambursabila sau de donatie.... INSA trebuie sa verificat daca statutul clubului sportiv din Romania permite asta, adica sa aiba si prevederi de tipul "promovarea sportulu cutare in lume / Europa / Romania si tarile vecine" sau promovarea sportului X la modul general, sa nu fie referinte teritoriale... deci nu contract de sponsorizare ! Si fiind act cu titlu gratuit, e considerat de lege "act de dispozitie' si, daca nu aveti sume expres alocate pentru asa ceva in bugetul anual aprobat de Aduanrea Generala, ar trebui sa existe o aprobare expresa a Adunarii Generale pentru a aloca acei bani clubului din Serbia in asemene conditii care nu presupun o contraprestatie materiala, nefiind suficienta o decizie a Consiliului Director sau a presedintelui sau directorului daca are clubul asa ceva....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Ong vrea să ofere bani unei persoane fizice. care e forma legală: sponsorizare sau donație? alex__ alex__ Buna ziua! Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele ... (vezi toată discuția)