avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Vă rog, să mă ajuțai în a descâlci o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Vă rog, să mă ajuțai în a descâlci o problemă, ...

Bună ziua!
Vă rog, să mă ajuțai în a descâlci o problemă, mulțumindu-vă anticipat pentru sprijin.
Una dintre rudele mele, vărul meu, a consultat doi notari în privința dezbaterii succesiunii- unul dintre părinții săi a decedat, celălalt este un om în putere, cum se spune în popor.
Acum, la dezbaterea succesiunii după decesul mătușii mele, din considerente financiare- și nu doar, părintele a decis să cedeze tot ce înseamnă moștenire unicului copil. Acesta este major.
Unul dintre imobile:
-are autorizație de construcție
-are certificat de urbanism
-impozitul este plătit la zi
-are intabulare pe teren, dar NU și pe imobil (lupta pentru viața mătușii mele a pus în așteptare orice altceva).
Un notar afirmă că succesiunea se poate face direct pe numele vărului meu, alt notar spune că nu se poate face acest lucru, ci că moștenitorul acestui imobil va fi unchiul meu.
Noi știm că legea este una, numai că, nefiind de specialiate, nu știm care dintre cei doi notari are dreptate.
Mulțumesc!
Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: reliana , utilizator 10:34, 25 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și terenul e tot imobil, ca nu se mișca.
Dacă acele bunuri au fost dobândite de unchiul și mătușa în timpul căsătoriei, sunt bunuri comune.
Asta înseamnă că averea, masa succesorala dupa mătușă reprezinta cota de 1/2 (jumătate) din bunurile comune. Cealaltă jumătate este a unchiului.

Moștenitorii legali ai mătușii sunt unchiul (soț supraviețuitor) si varul (fiu).
Cotele legale sunt: 1/4 pentru unchi și 3/4 pentru var.
Unchiul renunță.
Ca efect al renunțării sale, jumătatea mătușii va fi moștenită integral de var.

Dar, unchiul are jumătatea lui de drept, fiind în viață. Așadar, chiar dacă unchiul renunță, el renunță doar la 1/4 care i s-ar fi cuvenit din jumatatea soției.
Cu alte cuvinte, nu rezolva absolut nimic, în sensul ca varul nu va moșteni toată masa succesorala.
Dupa dezbaterea succesiunii, jumătatea unchiului va putea fi transmisa printr-un contract (de donație, de vânzare, de întreținere etc.)
Vă mulțumesc!
Gând bun!
Bună ziua!
La notar, oricare ar fi, se va prezenta atât unchiul, cât și nepotul dvs., dar unchiul va declara că renunță la partea sa din moștenire în favoarea nepotului( înțeleg că asta este dorința unchiului dvs.!);menționez că renunțarea unchiului se va face exclusiv la 1/4 din 1/2 din imobilul respectiv, adică renunțarea se va face decât la partea mătușii( adicăla cota sa din 1/2 din casa de pe urma matusii); apreciez că, într-o astfel de situație, certificatul de moștenitor îl va indica pe nepot că unic moștenitor acceptant al moștenirii de pe urma mătușii dvs.,( Adică pe partea de 1/2 din imobil, dar nu pe întreg imobilul respectiv)și, că atare, tot ce este în moștenire, inclusiv imobilul cu autorizația de construcție etc....va fi pe numele nepotului dvs., in procent de 1)2, iar cealaltă parte de 1/2 va rămâne pe numele unchiului dvs.( 1/2 reprezintă partea unchiului asupra imobilului respectiv provenit din căsătorie, imobilul respectiv fiind bun comun al acestuia cu mătușa dvs., realizat in timpul căsătoriei).Asadar, proprietar, după obținerea certificatului de moștenitor, va fi nepotul cu 1/2, iar unchiul dvs.va rămâne cu partea lui de 1/2.
Așadar, după obținerea certificatului de moștenitor de pe urma mătușii dvs.,proprietar exclusiv nu va fi nici nepotul, nici unchiul dvs., ci vor fi atât unchiul, cât și nepotul, fiecare cu cota de 1/2.
Pentru că nepotul sa devină proprietar exclusiv, tatăl său, unchiul dvs.poate, ulterior obținerii certificatului de moștenitor, să ii cedeze într-o anumită formă( contract de vânzare-cumpărare, simplu sau cu clauza, contract de donație etc) partea sa de 1)2 din imobilul respectiv.
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2023
Madalina Mihaela I. Moceanu, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă mulțumesc!
Gând bun!

Părinte fiind, la rândul meu, înțeleg de ce unchiul meu a încercat să vadă dacă există o soluție legală, pentru ”a arde” o etapă în succesiune...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Poate ataca donația? Marrian Marrian Bună ziua, mătușa mea mi-a donat casa mie printr-un act de donație cu uzu fruct, după ce băiatul și soțul ia decedat Ea ne mai având nepoți de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici - provincie Camina33 Camina33 Buna ziua, Am sa incerc sa detaliez cat mai clar posibil aceasta speta. In urma cu 3 ani a decedat tatal meu, 6 luni mai tarziu a decedat fratele lui, ... (vezi toată discuția)