avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ieșirea din indiviziune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ieșirea din indiviziune ...

Bună ziua! Doresc să adresez o întrebare celor care sunt amabili sa răspundă. În cazul ieșirii din indiviziune obiectul fiind o suprafață agricolă, atunci când părțile nu se înțeleg, este obligatoriu sa se meargă la notar și sa se constate ca cei în cauză nu se înțeleg, urmând ca în acest sens sa se întocmească un document notarial care ulterior sa fie depus la instanța pentru a se dovedi ca s-a încercat ieșirea din indiviziune la notar, sau pur și simplu se poate merge direct la instanța, fără se se mai încerce convocarea la notar a celor aflați în indiviziune? Adresez aceasta întrebare deoarece am fost sfătuit sa parcurg etapa cu notariatul, în caz contrar fiind informat ca instanta va respinge acțiunea pentru lipsa acestei etape. Am aflat însă că sunt persoane care au apelat direct la instanța, fără sa mai treacă pe la notar și nu au fost respinși de instanță, aceasta procedând la judecarea cauzei. Deci cum este mai bine? Va mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2023
Anonimus@, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anonimus@ , utilizator 17:30, 19 Octombrie 2023
Doar daca vb de o indiviziune succesorala se trece pe la notar pt verificarea registrelor, altfel dc vb de un partaj obisnuit direct la instanta.
Bună seara! Va mulțumesc pentru timpul acordat, este vorba de un act de moștenire în care mai multe persoane au moștenit o suprafață de teren extravilan.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Doar daca vb de o indiviziune succesorala se trece pe la notar pt verificarea registrelor, altfel dc vb de un partaj obisnuit direct la instanta.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Încheierea de verificare a evidenţelor succesorale este un act notarial care conține rezultatul căutărilor în registrele notariale și arată dacă o succesiune a fost dezbătută la notariat, ce moștenitori au acceptat sau au renunțat la moștenire și dacă există testamente.

De asemenea, această încheiere face dovada îndeplinirii procedurii prealabile prevăzută de lege și se anexează la cererea de dezbatere a succesiunii în instanță. Nedepunerea încheierii notariale la dosar poate conduce la respingerea cererii de chemare în judecată.

Obligativitatea depunerii încheierii emise de notarul public atunci când se sesizează instanța pentru dezbaterea succesiunii a fost introdusă prin Legea 202/2010, care a modificat Codul de procedură civilă. Lipsa acesteia poate fi invocată de pârât sau de instanță din oficiu.

Daca aveti deja actul de succesiune si doriti doar iesirea din indiviziune nu este necesara verificarea registrelor. Daca obiectul dosarului va fi succesiune + iesire de indiviziiune, atunci da, trebuie.
Va mulțumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Bună ziua, așa cum am precizat anterior am certificatul de moștenitor nr.. în care notarul menționează că a verificat piesele din dosar și încheierea finală, fără ca eu să dețin acest document numit ,, încheiere finală,, . Intrebarea este dacă mă pot adresa instanței cu solicitarea de ieșire din indiviziune, fără să dețin ,, încheierea finală,, sau trebuie să solicit notarului și acest document.
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2023
Anonimus@, utilizator

Alte discuții în legătură

Declaratie acceptare mostenire robertnelu robertnelu Dupa dezbaterea succesiunii, este normal ca declaratia de acceptare sa ramana la notar?Aceasta declaratie, mai este necesara in momentul iesirii din ... (vezi toată discuția)
Confuzie intre dezbaterea succesiunii si iesire din indiviziune cezarad cezarad Buna ziua. Doresc sa va intreb daca procedura dezbaterii unei succesiuni si procedura iesirii din indiviziune a unor bunuri ale unei persoane decedate pot fi ... (vezi toată discuția)
Actiunea de partaj succesoral este prescriptibila? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Sunt doi mostenitori in aceasta speta. Interesul unuia din ei este ca sa isi ceara dreptul la mostenire, nu imediat, ci dupa cativa ani. Poate introduce acesta ... (vezi toată discuția)