avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare drepturi succesorale fara certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare drepturi succesorale fara certificat de mostenitor

Buna ziua,
Bunicii au avut 5 copii, eu sunt nepotul bunicilor. Ordinea celor morti este, primul un unchi (are 4 copii in viata si sotia moarta), al doilea bunicul, a treia bunica, al patrulea un alt unchi (are 3 copii in viata, sotia traieste).
Masa succesorala a bunicilor este compusa dintr-un teren extravilan de 1.5 hectare si o mie de metri intravilan unde este casa bunicilor din paiata, demolabila.
Eu vreau sa cumpar de la toti mostenitorii, inclusive de la tata, partea de drepturi succesorale a fiecaruia inainte de a se dezbate succesiune (fara a exista cerificat de mostenitor pentru terenuri). Se poate? Care sun cotele succesorale care revin fiecarui mostenitor?
Care ar fi procedura cea mai simpla in acest caz, ce variante ar mai fi si ce costuri implica fiecare variant?
Pretul din grila notariala ar fi ok ca pret de vanzare sau sa iau in calcul sa scad cheltuielile notariale si la cit s-ar ridica aceste?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:48, 27 August 2023
Buna ziua

Eu vreau sa cumpar de la toti mostenitorii, inclusive de la tata, partea de drepturi succesorale a fiecaruia inainte de a se dezbate succesiune (fara a exista cerificat de mostenitor pentru terenuri). Se poate?

Nu. Va trebui dezbatuta succesiunea si apoi se va face contractul de vanzare-cumparare.
Fiecare din cei 4 nepoți de la primul unchi decedat - 1/20
Cei 3 copiii în viața ai bunicilor - 1/5 fiecare
Soția ultimului unchi decedat - 1/20
Copiii ultimului unchi decedat- 3/60 fiecare.

Asta dacă au cu toții pretenții la succesiunea bunicilor. Dacă mai renunță din ei, cotele se pot modifica.
De preferat ar fi sa faceți lucrurile clar: dezbateti succesiunile (după bunici si ultimul unchi), faceți documentația cadastrala, intabulati certificatele de moștenitor, după care cumpărați.
Costurile depinde de valoarea terenului, de zonă de categoria de folosinta, de suprafață, de opțiunea succesorala a moștenitorilor, de data decesului. Costurile le veți obține din aproape în aproape.
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2023
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici - provincie Camina33 Camina33 Buna ziua, Am sa incerc sa detaliez cat mai clar posibil aceasta speta. In urma cu 3 ani a decedat tatal meu, 6 luni mai tarziu a decedat fratele lui, ... (vezi toată discuția)
Cota parte mostenire casutza casutza Buna ziua, Va rog mult o lamurire pentru urmatoarea situatie: In prezent bunici decedati cu 2 copii in viata si unul era decedat la moartea ultimului ... (vezi toată discuția)
Mi se cere insistent certificatul de deces al tatălui meu, în vederea dezbaterii succesiunii după bunicul. ce se poate întâmpla rău dacă îl dau? BaraganMarius BaraganMarius Buna ziua. Va rog frumos sa aveti rabdare cu problema mea. Ma numesc Claudiu, am 20 de ani, la varsta de 2 ani mi-a murit tatal, am certificatul lui de ... (vezi toată discuția)