Am o întrebare legată de indemnizatie creștere copil ! Am lucrat într-un stat UE ca persoana fizica autorizată ( am avut venituri supuse impozitului pe venit ) pana in luna Octombrie 2022 , din Noiembrie m-am angajat in Ro iar in Februarie 2023 am nascut !
Va dau un exemplu cu sume fictive , dacă ma puteți lămuri de care dintre venituri am nevoie la AJPIS pentru ca consider ca sunt nedreptățită : sumele sunt pentru reprezenta perioada 1.01.2022 - 27.10.2022 iar venitul de 1.000 euro venitul total pentru toată perioada
- venitul net 1.000 euro
-reduceri de 650 euro ( reduceri date automat de stat pt.ca am avut venit mic )
-venit net impozabil 450 euro !
La AJPIS mi-au spus ca trebuie sa aduc document de la Anaful de acolo pe baza sumei de 450 euro pentru ca eu după aceasta suma am plătit doar impozit ! Este adevărat,dar nu este vina mea ca statul respectiv mia băgat reduceri de 650 euro ( adică practic eu iau indemnizația foarte mică din cauza acelor reduceri deși venit am avut , am lucrat cum am putut însărcinată deși nu era recomandat in cazul meu dar bineînțeles ca nu interesează pe nimeni )
Nu este normal sa mi se calculeze după cei 1.000 euro pentru ca mie aceia mi-au intrat in contul meu personal ( de pe firma am transferat in contul personal , cheltuieli nu mi-am trecut pe firma nimic ) ? La reducerile acelea nu pot renunța sub nici o forma ?
Si cu ce este de vina statul roman ca cei de acolo au decis reduceri de 650 Euro?
Legea este destul de clara in tara ..se ia in considerare venitul net ..
Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, după caz, următoarele:
....
- copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autorităţile competente străine sau române, tradusă şi legalizată, care să ateste perioadele în care au fost realizate activităţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi veniturile aferente acestor activităţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplică şi persoanelor care au realizat activităţi salariale ori independente în statele care aplică prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplasează în cadrul Comunităţii, pentru situaţiile prevăzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004 .
.....
Pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6) din OUG 111/2010 ( cele prestate in tari membre UE) se iau în calcul sumele încasate de persoana îndreptățită, calculate potrivit legii de către plătitorul acestora.
Statul roman nu are nici o vina, bineînțeles dar sunt puțin indignata din cauza acelor reduceri de 650 pe care sunt obligată sa le accept !
Deci in consecință se calculează indemnizația după venitul net ( 1.000 euro) sau venitul net impozabil ( 450 euro) ? Dvs ați scris : “ legea este destul de clară in țara , se ia in considerare venitul net “ ? Deci cei 1.000 euro ?
Va mulțumesc frumos pentru răspuns și timpul acordat
Pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6) din OUG 111/2010 ( cele prestate in tari membre UE) se iau în calcul sumele încasate de persoana îndreptățită, calculate potrivit legii de către plătitorul acestora.