Am fost oprit de politia rutiera si mi s-a cerut sa ma las testat pt consum de alcool. Am refuzat si am cerut sa fiu condus deindata pt a-mi fi recoltate probe biologice. Politistul a zis ok, dar achitati 300 de lei. Eu i-am spus ca nu-i treaba mea sa platesc, e ca la pocher, vrei sa vezi cartea, platesti. La final mi s-au restituit actele si mi-am vazut de drum. Intrebare: in situatia in care refuz ,,testarea'' pe ulita si cer sa fiu dus pt recoltarea de probe biologice, in sarcina cui e achitarea analizelor? Un temei legal ar fi super. Multumesc!
Achitarea c/v analize probe sangvine intra in responsabilitatea autoritatii care solicita verificarea
Politia achita cu intarziere c/v analize timp in care permisul de conducere este suspendat,astfel ca in multe cazuri conducatorii auto inteleg sa achite c/v analize pentru urgentarea solutionare dosar
@ynocentta Nu ati nimerit-o. Va referiti vag si imprecis la art 22^1 din og 27/01/2022. ,,(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore."
Ce am intrebat eu e cu totul altceva.
E vorba de art 6 din Norma metotologica 12/12/2013 reglementata prin ordinul nr. 1.512 din 12 decembrie 2013 al MS. ,,(1) Prestaţia medico-legală reprezentată de determinarea alcoolemiei sau a prezenţei drogurilor în organismul unei persoane se realizează contra cost. (2) Costul prestaţiei medico-legale menţionate la alin. (1), incluzând şi preţul trusei standard, se achită potrivit legii. Despre ce lege e vorba?
Plătește cine are interes sa probeze ceva.
De ce credeți ca poliția v-a lăsat în pace ?
Dacă ați fi suflat și va ieșea 0, 05 , cine avea interes sa plateasca ?
dogele a scris:
@latka Asa sa fie cum spuneti, totusi, cine plateste?