avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - demisie, salariu, abuz in serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - demisie, salariu, abuz in serviciu

Buna ziua!

Am o situatie referitoare la locul de munca actual, de unde am demisionat ieri.
Decizia mea de a incheia orice colaborare cu angajatorul a venit in urma unor reguli impuse de el, care nu sunt conforme cu absolut nicio forma legala. La firma lui exista 2 angajati, eu si inca o colega, amandoua angajate pe acelasi post, medic veterinar intr-o farmacie veterinara. Colega lucreaza de 3 luni, de cand s-a deschis farmacia, iar eu de 2 saptamani. Acest angajator a luat hotararea, fara ca eu sa fiu informata, fara nicio hotarare legala, ca aceasta colega sa imi dea ordine de orice forma, de la dat cu matura pana la a introduce facturi si gestiona marfa, inclusiv a executa ordine de genul "da-mi, fa-mi, adu-mi, du-te, vino, nu face asa, fa asa", ordine de nivel personal, nu doar profesional. Desi fisa postului pe care o detin este identica cu a ei, exact aceeasi functie am ocupat, dar angajatorul a decis ca eu sa am 2 sefi carora sa ma supun. Tin sa mentionez ca din punct de vedere legal el nu are dreptul de a lucra in acea farmacie, aceasta persoana neavand drepturi legale, el nu este medic veterinar, nici macar administratorul firmei, aceasta persoana nu exista in actele de angajare. Contractul nu este conform cu realitatea, toate informatiile trecute sunt false: salariul, programul, metoda de plata. Va rog sa ma ajutati, acesta a venit aseara la 12 noaptea la mine acasa sa isi ridice cheia de la farmacie, lucru care consider ca a fost total deplasat fata de mine personal si intreaga mea familie, am refuzat ca acesta sa isi faca aparitia la mine acasa, dar el a insistat sa vina sa isi ia cheia, desi totul se putea rezolva in conditii conform legii, cu prezentarea mea fizica in cadrul firmei pentru a depune cererea de demisie si a returna cheia. Acesta refuza sa imi plateasca salariul, contractul meu incepand de pe data de 14 august, iar ultima zi de munca a fost ieri, 29 august. Va rog mult sa ma ajutati, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:14, 30 August 2023
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

2. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna.zilele de plata a salarului sunt 16 si ultima zi din luna..salar ... Raul46 Raul46 Buna.Zilele de plata a salarului sunt 16 si ultima zi din luna..Salar iau 2300 in mina.Am 16 zile de concediu neefectuate.Demisia o depun cu data de 22.05.2023 ... (vezi toată discuția)
Bună seara, mi am depus demisia pe data de 10 august și salariul ... SANDIG SANDIG Bună seara, Mi am depus demisia pe data de 10 august și salariul îl am sub forma de avans și lichidare. Am primit pe.5 august jumătate din salariul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile ... Nemtanu andreea Nemtanu andreea Buna ziua!Este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile salariale în situația în care eu am demisionat fără a sta în preaviz? (vezi toată discuția)