Buna ziua.
Datorita scaderii bruste a volumului de lucru si implicit a incasarilor/veniturilor firmei, concomitent cu cresterea cheltuielilor, s-a ajuns in situatia in care nu s-a mai putut achita la termenul scadent, partial sau integral, contributiile si impozitele cu retinere la sursa, fapt pt care s-a intrat sub incidenta OUG 130/2021 ! In contextul in care, societatii i s-a refuzat esalonarea la plata, neexistand nici o garantie de depus, rog specialistii in aceast fel de speta, in limita timpului lor disponibil si facand apel la amabilitatea lor, sa-mi ofere un raspuns, privitor la ce s-ar putea face in aceasta problema, pentru a o rezolva favorabil sau a-i minimaliza efectele .Multumesc anticipat tuturor care vor binevoi sa-mi ofere un raspuns...Indiferent care ar fi el !
Dupa cum stiti, prin aceasta OUG 130/2021 s-a modificat Codul Fiscal.
Pentru tema care va intereseaza (retinere la sursa), iata modificarile:
- Art. 132 alin. (2) Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat
- art. 168 alin. (1) Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, precum şi plătitorii de venit prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. f^2) şi f^3) au obligaţia de a calcula şi de a reţine la sursă contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor ori venituri din pensii.
- Art. 6 indice 1 din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale: (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. (2) Prevederea de la alin. (1) intră în vigoare la data de 1 martie 2022
- exista insa si niste derogari - art. 10 din Legea 241/2005: 1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
(1^1) În cazul în care prejudiciul produs prin comiterea faptelor de la art. 6^1, 8 sau 9 nu depăşeşte valoarea de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) şi (1^1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1) sau (1^1)
Multumesc pt raspuns !
Despre prevederile legii respective, cu toate completarile ulterioare, precum si de consecintele nerespectarii ei, aflasem si eu, dar intrebarea mea era daca exista cai/posibilitati de aparare, in contextul in care, chiar a existat imposibilitatea platii, partiale/integrale a acelor sume cu retinere la sursa...Ma intrebam daca, dovedind acest lucru, ar avea vreo importanta in luarea deciziei de catre autoritati...Multumesc inca o data !
Cred ca ar putea sa mai existe si alte situatii in care sa explicati ca ati fost in imposibilitate sa faceti aceasta plata.
Se pune intrebare la care autoritati va referiti: procurori, instante de judecata, ANAF.
Astfel, o explicatie de genul acesta ar putea avea o importanta doar in cadrul unui proces, adica daca s-a inceput deja o procedura impotriva dvs., iar aceasta este o procedura de urmarire penala care tinde sa dovedeasca vinovatia dvs. si sa va condamne penal cu inchisoare sau amenda, dupa caz.
O alta posibilitate ar fi sa declarati starea de faliment a firmei, evident daca sunt indelinite toate conditiile pentru aceasta, caz in care va incepe o procedura de insolventa in fata instantelor de judecata civile..
Pe de alta parte, este mai greu de crezut ca ANAF va fi impresionat de asemenea explicatii privind imposibilitatea de plata.
Multumesc inca o data pt raspuns ! Stiu ca instrumentul statului de colectare al banului public, numit ANAF, nu se lasa impresionat de nimic, cel putin in ceea ce ii priveste pe micii antreprenori lipsiti de orice relatii si posibilitati financiare, dar cand am precizat de imposibilitatile de plata nu ma refeream la ce spune admimistratorul firmei, ci la ce spun documentele contabile ! Si da, Anaf a inaintat dosar penal catre Parchet si Politia Economica, urmand ca, in functie de documentele contabile prezentate, celor doua institutii, sa decida trimiterea in judecata sau nu, a societatii...
Cu stima !