Acesta este un caz clasic de abuz de drept. Refuzul vecinului de a permite accesul muncitorilor pe terenul sau trebuie sa fie justificat, adica sa arate ca, in cazul in care ar fi de acord, s-ar produce o vatamare a dreptului sau de proprietate. In caz contrar, savarseste un abuz de drept.
Daca nu reusiti sa va intelegeti pe cale amiabila, solutia este o actiune civila ce are ca obiect obligatia de a face. Daca instanta constata ca refuzul vecinului este nejustificat (cladirea nu a mai fost reparata de multi ani, se afla in posibilitatea de prabusire, etc), iar interventia muncitorilor este necesara pentru reparatie/consolidare, il va obliga pe vecin sa va permita accesul pe durata lucrarilor. Muncitorii trebuie sa lase locul in care au intervenit la fel ca inainte de inceperea lucrarii. Se pot face doar reparatii nu si montarea de panouri de izolatie care iau din spatiul de proprietate al vecinului.
Mai este si ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 31 din 25 martie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, se refera si la case nu numai la blocuri.
un articol interesant este aici
[ link extern ] /